"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Υπήρξε φίμωση δημοσιογράφων, πολιτικών κομμάτων

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
sisour@orange.fr

Δεν ήταν όλα ρόδινα και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ στην προεκλογική και εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, επισήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση οι 70 διεθνείς παρατηρητές της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που παρακολούθησαν από την αρχή ώς το τέλος τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα.

Αναγνωρίζοντας ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τάξη και επαγγελματικό τρόπο, οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτές έγιναν σ' ένα πολωμένο περιβάλλον, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης των δημοσιογράφων και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων υποψηφίων.

Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις της νομοθεσίας που εξακολουθούν να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης των ΜΜΕ στην Τουρκία, αλλά και την ελευθερία του λόγου στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τονίζεται στον απολογισμό των παρατηρητών, ενώ υπογραμμίζεται ότι το όριο του 10% που ισχύει στην Τουρκία για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή είναι ένα από τα υψηλότερα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και εμπόδισε για μία ακόμη φορά την αντιπροσωπευτικότητα στη βούληση των εκλογέων.

Σχετικά με τη δυνατότητα που για πρώτη φορά θεσπίστηκε στην Τουρκία να δίνεται δωρεάν χρόνος ομιλίας στα δημόσια τουρκικά ΜΜΕ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι παρατηρητές σημειώνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μικρότερη προβολή και κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ, ενώ επιπλέον χρόνος προβολής παραχωρήθηκε στο κυβερνών κόμμα, με βάση την αναλογία των ψήφων που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Οι διεθνείς παρατηρητές εμμένουν στη διαπίστωση ότι η τουρκική κυβέρνηση και οι επιχειρηματικές ομάδες στις οποίες έχει επιρροή επέβαλαν ένα είδος αυτολογοκρισίας στους δημοσιογράφους.

Πάνω σ' αυτό αναφέρεται ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες εναντίον 50 κρατούμενων δημοσιογράφων, που υποτίθεται ότι συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Κοπεγχάγης του 1990 και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωσή τους, τέλος, οι διεθνείς παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στο προηγούμενο τουρκικό κοινοβούλιο, διευκρινίζουν, οι γυναίκες ανέρχονταν μόνο στο 9% του Σώματος, ενώ ανάλογα χαμηλή ήταν και η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: