"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρειάζεσαι κάτι Κυρά μου? "ΝΑΙ. ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ" / ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ»


Την «Κυρά των Μαρασίων», Βασιλική Λαμπίδου, που έφυγε κλείνοντας έναν αιώνα ζωής, θρηνεί η Ελλάδα και η Θράκη μας. Μιας ζωής αφιερωμένης στην Πατρίδα και στα στρατευμένα παιδιά της που υπηρετούν στα σύνορα.

Η ακρίτισσα του Έβρου, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, τριακόσια μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, ενώ φρόντιζε και τους στρατιώτες που φυλούν τα σύνορά μας στον Έβρο.

Το τελετουργικό της έπαρσης της σημαίας συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια των στρατιωτών, ενώ η Πολιτεία, η Ακαδημία και οι Ένοπλες Δυνάμεις την τίμησαν επανειλημμένα για την προσφορά της στο Έθνος.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε δεχθεί την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ιδιαίτερα είχε συνδεθεί με τον σημερινό αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, από την περίοδο που υπηρετούσε ως διοικητής στην περιοχή.

Η κηδεία της έγινε χθες το μεσημέρι στο χωριό Μαράσια, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του Στρατού.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Χατζηγκακίδης, είχε παραλάβει για λογαριασμό της την τιμητική διάκριση που της δόθηκε από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά», στο πλαίσιο πανελλήνιου συνεδρίου που διοργάνωσε. «Την επισκέφθηκα για να της παραδώσω την τιμητική αυτή διάκριση, όμως ήταν κατάκοιτη και κατά διαστήματα έπεφτε σε κώμα και μετά συνερχόταν και πάλι» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χατζηγκακίδης.

«Η «Κυρά των Μαρασίων», ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο της ταξίδι εγκαταλείποντας τα εγκόσμια και αφήνοντας πίσω της μία ισχυρή παρακαταθήκη μνήμης και αίσθησης του εθνικού χρέους. Θα παραμείνει ένα σύμβολο αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο της, τον ακριτικό Έβρο. Η Περιφέρειά μας, η πατρίδα μας σήμερα είναι φτωχότερη… Και έχει ανάγκη από ανθρώπους σύμβολα όπως η εκλιπούσα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης.

Βέβαιος ότι οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής, του Τριγώνου, της Φύσσας, της Ορεστιάδας και του Κυπρίνου, θα συνεχίσουν να σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, ο οποίος, ωστόσο, έκανε λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό.

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες για την Βασιλική Λαμπίδου, η αντιπρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά», Φανή Μπαχαρίδου, είχε αναφέρει πως η γυναίκα αυτή γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε πως ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.

Όταν τη ρωτούσαν αν χρειάζεται κάτι, απαντούσε στερεότυπα: «Μια καινούρια ελληνική σημαία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: