"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σενάρια µετεκλογικής συνεργασίας του Ερντογαν

Tης ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ο τούρκος πρωθυπουργός µε την τροποποίηση του Συντάγµατος; Αυτό είναι το ερώτηµα που τέθηκε αµέσως την εποµένη των εκλογών. 

«Συνεργασίες», είναι η απάντηση. «Θα χτυπήσω την πόρτα του Κεµάλ µπέη», είπε ο Ερντογάν στην πρώτη συνέντευξή του το βράδυ των εκλογών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε µήνυµα συµβιβασµού και συναίνεσης ακόµη και από την «οµιλία του στο µπαλκόνι», όπως ονοµάστηκε. Και ο λόγος είναι πως τώρα παρ’ότι είναι ο µέγας κυρίαρχοςτης Τουρκίας, δεν µπορεί νακάνει βήµα χωρίς τη στήριξη και των κοµµάτων της αντιπολίτευσης.

Τρεις είναι οι επιλογές που έχει. 

Πρώτον, νατα βρει µε το φιλοκουρδικό Κόµµα Ειρήνης και ∆ηµοκρατίας (BDP). Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν αυτό το σενάριο ως το πιο πιθανό καθώς υπάρχουν περισσότερασηµεία σύγκλισης µεταξύ των δύο κοµµάτων. Αν ο Ερντογάν επιµείνει στο θέµα του προεδρικού συστήµατος τοοποίο θα τον οδηγήσει στην προεδρία της χώρας, τότε αυτό µπορεί να το επιτύχει µόνο σε συνεργασία µε το BDP. Το ερώτηµα είναι τι πρέπει να δώσει στο BDP σε αντάλλαγµα για την ψήφο του.

Η δεύτερη επιλογή του είναι το MHP, παρά τον µεγάλο πόλεµο που έχει προηγηθεί µεταξύτων δύο κοµµάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Αν τελικά το AKP οδηγηθεί σε συνεργασία µε το ακροδεξιό κόµµα, τότε αναµένεται να υπάρξει και πιο σκληρή πολιτική του κόµµατος στα εθνικά ζητήµατα. Θα σηµαίνει ακόµη ότι δεν θα υπάρξει αναζήτηση λύσης στο Κουρδικό.

Η τρίτη επιλογή που είναι η συνεργασία µε το CHP δεν φαίνεται να αποκλείεται εντελώς αν ο Ερντογάν θέλει να προχωρήσει σε λύση του Κουρδικού. Θα επιδιώξει τη συναίνεση του Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου κυρίως για µια λύση στο Κουρδικό επειδή ο ηγέτης του CHP έχει κάνει ανοίγµατα προς τους Κούρδους για πρώτη φορά.Ωστόσο, για το προεδρικό σύστηµα δεν µπορεί να βασιστεί στο CHP.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: