"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Στα όπλα Πεντάγωνο και CIA για το αμερικανικό χρέος...

Για «φόβους» και «δυσπιστία» που διέπουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις, μίλησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την παρουσία της στο ετήσιο συνέδριο για τον στρατηγικό και οικονομικό διάλογο Κίνας- ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Πράγματι, οι Κινέζοι ανησυχούν για το τεράστιο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού (1,4 τρισ. δολάρια φέτος) που συνεχώς αυξάνει και το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού και νέας υποχώρησης του δολαρίου. Οι φόβοι τους δεν είναι αβάσιμοι, αφού το ύψος των ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 1,16 τρισ. δο­λάρια

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, ανησυχούν πως οι Κινέζοι θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιούν τα ομόλογα ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσιγκτον ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά και να μην υποκύπτουν στις αμερικανικές πιέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το γουάν. Εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ ζητούν την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, θεωρώντας το υποτιμημένο σε υπερβολικό ποσοστό- 15-40%-, με αποτέλεσμα τα κινεζικά προϊόντα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις αγορές, ακόμα και στην αμερικανική.

Επιπλέον, εκφράζονται πλέον φόβοι και για το αν οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τα χρήματα από τους τόκους που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ για στρατιωτικές δαπάνες, ώστε να καταστούν στρατιωτική υπερδύναμη.

Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν και επισήμως στο νομοσχέδιο για τις Στρατιωτικές Δαπάνες του 2012 που υποβλήθηκε προς έγκριση από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χάουαρντ ΜαΚέον, ζητούν από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να δημοσιεύσει (εντός 30 ημερών) το ποσό των τοκοχρεολυσίων που έχουν καταβάλει τα πέντε τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ στην Κίνα και, παράλληλα, να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το Πεντάγωνο και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, κατά πόσο το ποσό αυτό που εισπράττουν οι Κινέζοι αντιπροσωπεύει «απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ο υπουργός Αμυνας και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών θα έχουν στη διάθεσή τους 120 μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενημερώσουν το Κογκρέσο για το κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, εξαιτίας της θέσης της ως πιστωτή.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: