"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η φοράδα στ’ αλώνι

Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δυόµισι δισεκατοµµύρια τηλεθεατές, λέει, παρακολούθησαν τους γάµους... του αιώνα (τους πολλοστούς;). Δηλαδή ο µισός πληθυσµός της ανθρωπότητας. Πράγµα που σηµαίνει πως ένα µεγάλο ποσοστό από αυτούς τους έκθαµβους θεατές της γκλαµουριάς είναι οι πεινασµένοι, οι άστεγοι, οι κυνηγηµένοι, τα τρελά ποσοστά των Αφρικανών που πεθαίνουν κάθε µέρα χωρίς νερό και από το AIDS. 

Πόσο άραγε ποσοστό από το 21% των ανέργων της Ισπανίας, το 15% της χώρας µας, πόσο ποσοστό από τις φαβέλες της Βραζιλίας, από τα ξυπόλητα τάγµατα των Ινδών που κατοικούν κάτω από τον ουρανό, ενώ ο Γάγγης κουβαλάει εκατοντάδες πτώµατα;  

Πόσοι από αυτά τα δισεκατοµµύρια δεν φτύνουν ταυτόχρονα τους τυράννους που τους κυβερνούν, πόσοι δεν ονειρεύονται µιαν επανάσταση που θα ανατρέψει τη µιζέρια της ζωής τους;

Και πώς θα γυρίσει ο τροχός όταν παγιδεύονται από την προκλητική επίδειξη της µαταιοδοξίας;  

Και τι δεν ξέρασε ο στόµας των απανταχού τηλεοπτικών κατιναριών ξεσηκώνοντας τα επιδέξια κυκλοφορούντα εγχειρίδια της βασιλικής αγγλικής εθιµοτυπίας. Ξέρατε εσείς πως όταν τρώει το ζεύγος των πριγκίπων, έστω και οι δυο τους, όταν σταµατάει να µασάει ο κύριος, η πριγκίπισσα καταπίνει βιαστικά την µπουκιά της και σταµατάει να µασάει κι αυτή; Ξέρατε ότι δεν παίζουν τρίλιζα, µονόπολη οι πρίγκιπες για να µην εθιστούν στον τζόγο; Μόνο τα εκατέρωθεν κέρατα επιτρέπονται, αρκεί, λέει, να µην τρώνε οστρακοειδή.

Ο,τι άλλο, εκτός από γαρίδες, όµως µπορούν να το βάζουν στο στόµα τους. Και κανείς δεν σχολίασε πως στην πρώτη κοινοβουλευτική δηµοκρατία στην ιστορία της ανθρωπότητας η Βασίλισσα που κάλεσε ποδοσφαιριστές στον γάµο, απέκλεισε δύο δηµοκρατικά εκλεγµένους πρώην πρωθυπουργούς, γιατί λέει δεν έκαναν υπόκλιση όταν την επισκέπτονταν. Θεέ µου, αρχηγούς του Εργατικού Κόµµατος που ίδρυσε ο Μαρξ! Κανένας δεν διαµαρτυρήθηκε. Καµιά Κατίνα. Και κανένας δεν είπε την κοινόχρηστη για τέτοιες αηδίες ρήση: Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: