"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ουδέν νεώτερον από Αγκυρα - Σκόπια

Του Αθανασιου Ελλις

Παρά τις προσδοκίες που εκφράζονται ότι μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ και την Τουρκία, στις 5 και 12 Ιουνίου αντίστοιχα, ίσως αναπτυχθεί δυναμική επίλυσης των διαφορών με τις δύο γειτονικές χώρες, τα μηνύματα από τα Σκόπια και την Αγκυρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και επιβάλλουν μάλλον αυτοσυγκράτηση.

Και στις δύο περιπτώσεις οι νυν πρωθυπουργοί, Νίκολα Γκρούεφσκι και Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επανεκλεγούν, αλλά δεν έχουν δώσει δείγματα για αλλαγή στάσης έναντι της Ελλάδας

Ο πρώτος παραμένει αρνητικός σε μια συμβιβαστική λύση για το όνομα και ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών (Βόρεια Μακεδονία), ενώ ο δεύτερος αναμένεται να επικεντρωθεί στην εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, όπως και στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την εκλογή του, απευθείας από τον λαό, σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συγκρινόμενος με προκατόχους του ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και επιθυμεί να αξιοποιήσει την προσωπική επαφή που έχει αναπτύξει με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά δύσκολα θα ανοίξει τα «μέτωπα» της Ελλάδας και της Κύπρου, τη στιγμή που θα έχει επιβαρυμένη ατζέντα στο εσωτερικό, και ταυτόχρονα θα κληθεί να διαχειριστεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο που αυτήν την περίοδο κορυφώνονται στη γειτονική Συρία.

Στη δε ΠΓΔΜ, η προεκλογική εκστρατεία ανέδειξε σκλήρυνση της στάσης όλων των κομμάτων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, παρότι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εκλογές να υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας. Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απέρριψε γεωγραφικό προσδιορισμό όπως το «Βόρεια» ή «Ανω», δηλώνοντας ότι μόνο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» θα μπορούσε να εξεταστεί σοβαρά και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Στη γραμμή της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα ονομασία, προοπτική που απορρίπτει η διεθνής κοινότητα καθώς ερμηνεύεται ως εμπόδιο σε κάθε ουσιαστική απόπειρα συμβιβασμού, προσχώρησε και ο ρεαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παρότι παλαιότερα επέκρινε τη θέση αυτή.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: