"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βοηθός σερβιτόρου µε πτυχία και... µέσον

ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙ∆Η

Προϋπηρεσία: οκτώ χρόνια σε πολυεθνική. 
Σπουδές: πτυχιούχος οικονοµικής σχολής. 
«Εξτρα» προσόντα: άριστη γνώση Αγγλικών, Γαλλικών και Ιταλικών. 
Το πρόβληµα: ενάµιση χρόνο άνεργη. 
Η έκπληξη: βρήκε την περασµένη εβδοµάδα δουλειά
Η θέση: βοηθός σερβιτόρου.

Τα πτυχία της έπιασαν τόπο. Εβαλε και µέσον… Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου έµειναν εµβρόντητοι. ∆ήλωσαν ότι οι εµπειρίες της θα συµβάλλουν σηµαντικά στην εξυπηρέτηση των πελατών. Επέµειναν ότι οι ξένες γλώσσες ήταν προαπαιτούµενες για τη θέση. Οσο για το πτυχίο της – αυτό προφανώς αποτελεί απόδειξη της επιµέλειας και της ευρύτερης καλλιέργειάς της. Αυτό που η ίδια κρίνει ως έξτρα «ατού» (αν και δεν το συµπληρώνει στο βιογραφικό της) είναι το ύψος της που πάει «πακέτο» µε τα καλλίγραµµα πόδια της και το καλοσχηµατισµένο πρόσωπό της. Τα συγκεκριµένα προσόντα συνέβαλαν σηµαντικά – όχι µόνο για το προφανές, δηλαδή για την πρόσληψη – για την ασφάλισή της.

Βέβαια, δεν είναι σε θέση ακόµη να αποκαλύψει τα ακριβή σωµατοµετρικά προσόντα που αποτελούν «διαβατήριο» για τις θέσεις - κλειδιά. Πάντως, είναι σίγουρη πως εάν ήταν κοντή, µε παραπανήσια κιλά και απολυτήριο λυκείου θα την «έτρωγε» η λάντζα. Εάν πάλι έχει περιθώρια αναβάθµισης αυτό είναι άλλο «καπέλο». Κι όµως, αρκετοί είναι εκείνοι που τη φθονούν για την τύχη της. Αλλοι µπορεί να τη χαρακτηρίζουν ακόµη και αγνώµονα.

Πάντως, η δυσαναλογία του νέου αντικειµένου της µε το βιογραφικό της δεν έφερε σε αµηχανία τους εργοδότες. Η ανεργία ισοπεδώνει τα πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: