"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκικές «σκιές» για Αγαθονήσι - Φαρµακονήσι

To Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι επιστρατεύονται τώρα στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, καθώς εθνικιστικοί κύκλοι αµφισβητούν το καθεστώς των νησιών, την ώρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ διαρρέει ότι το νοµικό στάτους των νησιών βρίσκεται υπό συζήτηση στις διερευνητικές επαφές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Ο «πόλεµος» δηλώσεων ξέσπασε µε αφορµή τις δηλώσεις του προέδρου του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος Ναµίκ Κεµάλ Ζεϊµπέκ, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από µια βδοµάδα ότι τα δύο νησιά τελούν υπό κατοχή από το 2004 και πως τώρα η τουρκική κυβέρνηση ξεπουλά και την Κύπρο. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια τα άλλα στελέχη του κόµµατός του. Ο αντιπρόεδρος του κόµµατος Μπουνιαµίν Αλτουνέλ δήλωσε πως οι Ελληνες πήγαν στο Αγαθονήσι και έχτισαν µάλιστα και εκκλησία βάζοντας την ελληνική σηµαία να κυµατίζει δίπλα. 

 «Καλώ τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει δηλώσεις µε τις οποίες θα διασφαλίσει ώστε το τουρκικό έθνος να αισθάνεται καλά µε τον εαυτό του και σε ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απηχώντας την πάγια επιχειρηµατολογία της Αγκυρας, ισχυρίστηκε ότι µε βάση τις Συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού, αυτά τα δύο νησιά είναι εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας και πως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να λέει ότι µεταβιβάστηκαν ή ότι ανήκουν στην Ελλάδα. Ο υποψήφιος του κόµµατος Ουµίτ Γιαλίµ τράβηξε ακόµη και φωτογραφίες από το Αγαθονήσι λέγοντας ότι κυµατίζει εκεί ελληνική σηµαία και υπάρχει ακόµη και ελληνικός στρατός.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι ασαφείς διαρροές– σύµφωνα µε τηνεφηµερίδα «Χουριέτ» – του τουρκικού ΥΠΕΞ,το οποίο αν και δεν προέβη σε καµία ανακοίνωση, αφήνει ναεννοηθεί ότι το καθεστώς των νησιών συζητείται στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει» κιότι «η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγµένη για ανακοίνωση σχετικά µε το νοµικό καθεστώς των ενλόγω νησιών».

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΗ. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρη ∆ελαβέκουρα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παραλήρηµα άνευ προηγουµένου» και υπογραµµίζει ότι οι διερευνητικές επαφές «διεξάγονται µε αντικείµενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο ώς το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα µπορούσαν να αφορούν ζητήµατα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών». Καταλήγει σηµειώνοντας πως «τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα και υπονοµεύουν τις διµερείς σχέσεις».

ΤΑ ΝΕΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Μα είναι δυνατον να ανησυχούμε όταν η εξωτερική πολιτική μας βρίσκεται στα στιβαρά και έμπειρα χέρια τουν Φον Δημητράκη?

Δεν υπάρχουν σχόλια: