"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κόλαση καταναγκαστικής εργασίας η Βόρεια Κορέα

Τα στρατόπεδα εργασίας στη Βόρεια Κορέα έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια και περί τα 200.000 άτομα κρατούνται πλέον εκεί σε «φρικιαστικές» συνθήκες, ανακοίνωσε  η Διεθνής Αμνηστία.

Οι κρατούμενοι παρακολουθούν τις εκτελέσεις των συγκρατουμένων τους και τρέφονται με ποντίκια για να επιβιώσουν, αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία βασίζεται σε δορυφορικές λήψεις και μαρτυρίες πρώην εγκλείστων που διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται σε εργασία και συχνά υποβάλλονται σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Επίσης στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Γιοντόκ, στην επαρχία του Νότιου Χαμκιόνγκ, όλοι οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις.

Η σύγκριση των σημερινών δορυφορικών φωτογραφιών με αντίστοιχες του 2001 δείχνει αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των στρατοπέδων εργασίας στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Βόρεια Κορέα μοιάζει να ετοιμάζεται για την έλευση ενός νέου ηγέτη, του 30χρονου Κιμ Γιονγκ-Ουν, και για μία περίοδο αστάθειας. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα στρατόπεδα εργασίας μοιάζουν να επεκτείνονται», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Σαμ Ζαρίφι.

Στο στρατόπεδο του Κουανλίσο 15.000 άνθρωποι κρατούνται διότι θεωρούνται ένοχοι – χωρίς αποδείξεις – ή διότι κάποιος συγγενής τους βρίσκεται επίσης στη φυλακή. Πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν τους λόγους της φυλάκισής τους.

«Εάν δεν αποστηθίζαμε τις δέκα ηθικές αρχές, δεν παίρναμε άδεια να κοιμηθούμε», δήλωσε ο Τζονγκ Κιουντζίλ, κρατούμενος στο στρατόπεδο του Γιοντόκ από το 2000 ως το 2003. «Μια εργάσιμη ημέρα ξεκινά στις 4 το πρωί και τελειώνει στις 8 το βράδυ. Ακολουθεί μία δίωρη ιδεολογική επανεκπαίδευση».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μόνο όσοι είχαν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους είχαν δικαίωμα για ένα μπολ με 200 γραμμάρια χυλό καλαμποκιού. Κρατούμενοι πέθαιναν κάθε μέρα, ενώ άλλοι για να επιβιώσουν έτρωγαν ποντίκια ή σπόρους που έβρισκαν σε ακαθαρσίες ζώων.

Ενας άλλος πρώην κρατούμενος στο Γιοντόκ εκτιμά ότι το 40% των κρατουμένων πέθανε από πείνα μεταξύ1999 και 2001. Οι αρχές των στρατοπέδων χρησιμοποιούν «κελιά βασανιστηρίων», μικρά δωμάτια όπου ο κρατούμενος δεν μπορεί να ξαπλώσει ή να σταθεί όρθιος. Οι κρατούμενοι παραμένουν σε αυτά για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ενώ στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται και περίπτωση παιδιού που παρέμεινε εκεί οκτώ μήνες.

Στην έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 150.000-200.000 άνθρωποι κρατούνται στα στρατόπεδα εργασίας της Βόρειας Κορέας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: