"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Υπόσχονται προστασία από μετανάστες της Ε.Ε.

Υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης προσπάθησαν με δηλώσεις τους σε λαϊκές εφημερίδες να καθησυχάσουν τους φόβους των Γερμανών εργαζομένων ότι η εισροή μεταναστών από άλλες χώρες της Ε. Ε., και δη από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση των μισθών τους.

Η αγορά εργασίας στη Γερμανία είναι ανοιχτή στους εργαζόμενους από την Πολωνία κι επτά άλλες χώρες, που εντάχθηκαν στην Ε. Ε. το 2004, παρότι το Βερολίνο έκανε ό, τι μπορούσε και μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην ανοίξει η γερμανική αγορά σε εργαζόμενους από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Αφ’ ης στιγμής, ωστόσο, δεν απεφεύχθη η εισροή, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μέρκελ υπόσχονται να προστατέψουν τους Γερμανούς εργαζόμενους από το φθηνό εργατικό δυναμικό. Υπολογίζοντας ότι 100.000 άνθρωποι θα μεταναστεύουν κάθε χρόνο, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι θα υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, όπως στις κατασκευές και στην εστίαση, όπου τα γερμανικά συνδικάτα φοβούνται ιδιαίτερα ότι θα μειωθούν οι μισθοί λόγω των μεταναστών. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιθεωρητές εργασίας θα διασφαλίσουν ότι θα αποδίδονται οι συμφωνημένοι μισθοί και ότι οι νεοεισερχόμενοι θα καταγράφονται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το υπουργείο του έχει ενισχυθεί με 150 επιπλέον υπαλλήλους, επιφορτισμένους με το καθήκον του εντοπισμού όσων εργάζονται παράνομα.

Οι δύο υπουργοί επέλεξαν λαϊκές εφημερίδες για να δώσουν τις υποσχέσεις τους, προφανώς για να κατευνάσουν την πολιτική ανησυχία του μέσου Γερμανού, παρότι οι εργοδότες διατείνονται ότι η οικονομία χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό. Αυτό που δεν λένε οι εργοδότες, αλλά φοβούνται τα συνδικάτα, είναι ότι οι επιχειρήσεις θέλουν επίσης και ανειδίκευτους εργάτες με χαμηλότερους μισθούς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες πορείες σε όλη τη Γερμανία, απαιτώντας δίκαιους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαρκή κοινωνική ασφάλιση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: