"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο νεοοθωμανισμός και οι ζηλωτές του...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Είμαστε αναγκασμένοι, πέρα από τις επιπτώσεις από τη ΣΥΜΦΟΡΑ και την ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ που ξαναζεί η χώρα, μετά την υποχρεωτική είσοδό της στο επαχθές Μνημόνιο από την κυβέρνηση του ΓΑΠ και του ψευδώνυμου ΠΑ«ΣΟ»Κ με την ανοχή όλων των «προθύμων», να έχουμε παράλληλα στραμμένα συνεχώς τα μάτια μας σε αυτούς που επιβουλεύονται τον εθνικό-γεωγραφικό μας χώρο. Μπορεί οι ιμπεριαλιστές να ελέγχουν τη χώρα οικονομικά (και όχι μόνο), άλλοι όμως γείτονες την επιβουλεύονται με διαφορετικό τρόπο.

Έχω ξαναγράψει επανειλημμένα για τη νεοοθωμανική ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Τουρκισμού, για το πώς χρησιμοποιεί το «νέο» ιδεολόγημα για την επέκτασή του στα Βαλκάνια, για τις διαρκείς μεθοδεύσεις του εις βάρος γειτονικών λαών.
Σήμερα θα κάνω αναφορά σε δύο γεγονότα.

Το πρώτο αφορά τις τουρκοαρμενικές σχέσεις:
Η Τουρκία άρχισε  τη διάλυση ενός επιβλητικού μνημείου που είχε ανεγερθεί σε ένδειξη φιλίας με την Αρμενία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ύστερα από προτροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε συστήσει στη θέση αυτή να δημιουργηθεί ένα «ωραίο πάρκο». Έτσι το μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2008, κόπηκε. Οι εργασίες συνέπεσαν με την ημέρα των εκδηλώσεων μνήμης από τους Αρμένιους για την 95η επέτειο από τις σφαγές των προγόνων τους στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολία, την περίοδο 1915-1917.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε εξαπολύσει θύελλα επικρίσεων κατά την επίσκεψή του στην Καρς τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας το μνημείο «τερατούργημα… ένα αλλόκοτο πράγμα που ανεγέρθηκε» κοντά στον τάφο ενός λόγιου μουσουλμάνου.

Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι προειδοποίησε ότι η καταστροφή του έργου του συνιστά «επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα» το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν και θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην ΕΕ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το γλυπτό θα καταστραφεί γιατί ανεγέρθηκε σε περιοχή όπου απαγορεύεται η κατασκευαστική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευτεί η φύση και τα γύρω ιστορικά μνημεία.

Το 2009 η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν ιστορικές συμφωνίες για να τερματίσουν την επί δεκαετίες εχθρότητά τους, να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους. Αλλά η διαδικασία συμφιλίωσης σταμάτησε ύστερα από τις αλληλοκατηγορίες της Άγκυρας και του Γερεβάν και η Αρμενία πάγωσε την επικύρωση των συμφωνιών πέρυσι.

Η Αρμενία και η Τουρκία είναι σε έντονη διένεξη για τον χαρακτηρισμό των σφαγών των Αρμενίων Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, ως γενοκτονίας. Συνεχίζεται αμείωτος ο τουρκικός ζήλος κατά των Αρμενίων...

Η δεύτερη αναφορά αφορά τους ντόπιους ζηλωτές…
Διότι, δυστυχώς, ως ζηλωτές εκδηλώνονται σε κάθε ευκαιρία οι περισσότεροι επιφανείς κυβερνητικοί ΠΑ«ΣΟ»Κοι. Όμηροι, εθελόδουλοι του νεοοθωμανισμού, κατ' αντιστοιχία του επαχθούς Μνημονίου και των διεθνών τοκογλύφων. Το πιο πρόσφατο, το ανακάλυψα μέσω διαδικτύου και έχει ως πηγή αναγραφόμενα στο τουρκόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» (16-3-2011). Σύμφωνα με το άρθρο, «καλά νέα» προκύπτουν για τους κατοίκους της Σμίνθης από την Άννα Διαμαντοπούλου:
«H υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έλυσε το θέμα του τζαμιού της Σμίνθης. Μετά την κριτική του τοπικού Τύπου για το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε σχέση με το τζαμί της Σμίνθης στην περιοχή της Ξάνθης, που έφτασε τα 700.000 ευρώ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δικαίωσε τον κόσμο του χωριού». Με βάση πληροφορίες του περιοδικού «Αζινλίκτσα», η κυρία Άννα υπέγραψε τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια και κατήργησε το αστρονομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στη διαχειριστική επιτροπή του τζαμιού.

Τόσο απλά... Δεν πιστεύω να αναρωτιέστε αν έπραξαν κάτι αντίστοιχο για ορθόδοξους ναούς στην Ελλάδα ή στην Πόλη... Είπαμε, όχι αυταπάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: