"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πυραυλική συνεργασία Β. Κορέας - Ιράν

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Για πιθανές ανταλλαγές πυραυλικής τεχνολογίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιράν έκανε λόγο μία εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία εξασφάλισε το Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι δύο χώρες φαίνεται ότι ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων σε παραβίαση των κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ ακόμη αναφέρεται ότι οι παράνομες μεταφορές τεχνολογίας «πραγματοποιούνταν μέσω μιας γειτονικής τρίτης χώρας».

Η εν λόγω χώρα ήταν η Κίνα, δήλωσαν στο Reuters μερικοί διπλωμάτες υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Απαγορευμένα αντικείμενα που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους» έχουν μεταφερθεί μεταξύ των δύο χωρών «τακτικά με προγραμματισμένες πτήσεις της Air Koryo και της Iran Air», ανέφερε η έκθεση. Οσο για όπλα και άλλα παράνομα αντικείμενα που δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τα αεροδρόμια, η Πιονγιάνγκ «φαίνεται να προτιμάει μισθωμένες πτήσεις».

Οι διπλωμάτες σχολίασαν στο πρακτορείο ότι η έκθεση του ΟΗΕ πιθανότατα θα ενισχύσει τις υποψίες για μια συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, ενώ αναμένεται ακόμη να εντείνει τις ανησυχίες για τη δέσμευση της Κίνας σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης και της Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Η έκθεση υπεβλήθη την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Επιτροπή Ειδικών του ΟΗΕ, μία ομάδα η οποία επιβλέπει τη συμμόρφωση της Βόρειας Κορέας με τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά από δύο πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγε, το 2006 και το 2009 αντίστοιχα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: