"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο τρομοκράτης εκτελέστηκε, η "πεταλούδα του χάους" όμως ζει και βασιλευει

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

Η απορία όσων θρήνησαν θύµατα στις φονικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου 2001 θα εξακολουθήσει να τους βασανίζει και µετά την εξόντωση του Οσάµα Μπιν Λάντεν: Γιατί γύρισαν και χτύπησαν τους Αµερικανούς άνθρωποι που κάποτε ήταν δικοί τους;

«Το όνειρο του Μπιν Λάντεν είναι να πεθάνει σαν ιεροµάρτυρας», έλεγε πριν από χρόνια ο Μπάρι Ατουάν, διευθυντής της αραβόφωνης εφηµερίδας του Λονδίνου«Αλ Κουντς».
«Τον πιστεύω». Στα µάτια των ανθρώπωνπου τον πίστεψαν, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα βρήκε το τέλος που είχε επιθυµήσει. Οχι σε κάποιον από τους γνωστούς αφγανικούς καταυλισµούς στην Κανταχάρ ή στη Λογκάρ, ούτε στην περίφηµη σπηλιά των νυχτερίδων, όπου κοιµόταν αγκαλιά µε ένα Καλάσνικοφ που περηφανευόταν ότι είχε αρπάξει από έναν σοβιετικό στρατηγό που είχε σκοτώσει. Αλλά σε µια πολυτελή έπαυλη βορείως του Ισλαµαµπάντ. Είναι προφανές ότι τουλάχιστον µέχρι πρόσφατα έχαιρε υψηλής προστασίας από το πακιστανικό κράτος.

Ηταν άλλωστε παλιός του γνώριµος, από τότε που οι Αµερικανοί διεξήγαν τον πόλεµό τους κατά των σοβιετικών εισβολέων στο Αφγανιστάν διά πληρεξουσίων. Οι πακιστανικές µυστικές υπηρεσίες (ISI) είχαν αναλάβει την εκπαίδευση του Μπιν Λάντεν και των ανθρώπων του.

Η οµάδα ειδικών υπηρεσιών SSG του Πακιστάν στρατολογούσε µαζικά µουτζαχεντίν γιαλογαριασµό του.

Ενας από τους στρατολόγους ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ. Ολη αυτή η επιχείρηση, που είχε ονοµαστεί «Σαφάρι Κλαµπ», είχε υποστηριχτεί από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, δυτικές κυβερνήσεις, τις βρετανικές ειδικές δυνάµειςSAS, το Ισραήλ που έδωσε τον οπλισµό και άλλες χώρες, όπως έχει γράψει το περιοδικό «Τζέινς Ντιφένς». Ο «ιερός πόλεµος» των ΗΠΑ κατά των Σοβιετικών κατέληξε στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν το 1989 και στην επικράτηση των Ταλιµπάν. Αφησε όµως πίσω του το πιο τροµερό παιδί του, ένα υποπροϊόν του αµερικανικού πολέµου κατά της ΕΣΣ∆.

Γιατί τώρα; ∆εν γνωρίζουµε. Είναι όµως φανερό πως ο τόπος όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν για όλους µυστικός (ήταν τόσο µυστικός όσο και το κρησφύγετο ενός καταζητούµενου δίπλα σε ένα αστυνοµικό τµήµα).Στην ανακοίνωση µε την οποία ο πρόεδρος Οµπάµα αναλαµβάνει την ευθύνη για την εκτέλεσή του, γράφει πως αυτό ήταν η «κορυφαία προτεραιότητά του» µόλις ανέλαβε την προεδρία. Πράγµα που σηµαίνει πως η εξόντωση του Μπιν Λάντεν δεν ήταν αµερικανική προτεραιότητα τουλάχιστον έως το 2008.

Ο Μπιν Λάντεν υπήρξε το ιδανικό πρόσχηµα για την εξάπλωση του αµερικανικού µιλιταρισµού. Ο θάνατός του δεν πρόκειται να βάλει ένα τέλος στον«πόλεµο κατά της τροµοκρατίας» ούτε στους άλλους αµερικανικούς πολέµους.Οµως, ο κόσµος έχει αλλάξει πολύ από το 2001. Η Αµερική δεν παίζει πια µόνη της. Και µε τις περισσότερες χώρες να δοκιµάζονται από πολιτικές, οικονοµικές και κοινωνικές κρίσεις, παραµονεύει πάντα εκείνη η «πεταλούδα του χάους», που φτάνει µονάχα ένα θρόισµα των φτερών της για να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: