"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Ρίχτερ» για το σχέδιο Ερντογάν

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών που μιλούν για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή συναντά το «αντισεισμικό» σχέδιο Ερντογάν για δημιουργία «δύο νέων πόλεων» στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο οικισμούς στη βόρεια Κωνσταντινούπολη οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, θα χτιστούν σε ακατοίκητες σε μεγάλο βαθμό περιοχές κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, η μία στο ευρωπαϊκό και η άλλη στο ασιατικό τμήμα της πόλης.

Με νωπές τις μνήμες από τον σεισμό του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους στη Νικομήδεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε ότι οι νέες «πόλεις» θα προσφέρουν ασφαλέστερα κτίρια για τους κατοίκους της σεισμογενούς Κωνσταντινούπολης, ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν έπεισε τους ειδικούς.

«Το σχέδιο δεν θα λύσει το πρόβλημα αντοχής της πόλης στους σεισμούς, απλά θα δημιουργήσει νέα οικονομική αξία», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο πρόεδρος του Συμβούλιου Σχεδιασμού Πόλεως της Κωνσταντινούπολης, Ταϊφούν Καχραμάν, και πρόσθεσε: «Και τι θα γίνει με την υπάρχουσα πόλη, με τα κτίριά της; Οι σεισμοί είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη καθημερινά».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ, Μπεϊζά Ουστούν, οι δύο νέοι οικισμοί θα είναι απειλή για το περιβάλλον, αφού οι όποιες εναπομείνασες δασικές περιοχές και οι ταμιευτήρες νερού στο βόρειο τμήμα της πόλης θα καταστραφούν.

«Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε όλο το οικοσύστημα της πόλης», επεσήμανε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι οι νέοι οικισμοί θα αποσυμφορήσουν την κίνηση στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που σύμφωνα με τον Αλί Τσετίν Οντέρ, πρόεδρο της εταιρείας εκτίμησης ακινήτων TADEM, δεν είναι απόλυτο, αφού οι οικισμοί θα προσελκύσουν κυρίως μετανάστες. Το σχέδιο του Ερντογάν αποτέλεσε ωστόσο μια ευχάριστη είδηση για τα μεσιτικά γραφεία και τον κλάδο των ακινήτων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: