"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια έκθεση για την Μικρασιατική καταστροφή που πρέπει να διαβάσουν οι Δραγωνορεπούσηδες

(Photo: Mόλις έχει αρχίσει η περίοδος διακοπών του 1922 και Ελληνες εκδρομείς "συνωστιζονται" για να πάρουν το πλοίο της γραμμής...)

Στα Αρχεία της Βρετανίας βρέθηκε η Έκθεση που συνέταξε ο Ύπατος Αρμοστής Σερ Οράτιος Ράμπολντ, που ζούσε στη Σμύρνη το 1921.

Στην Έκθεση του τονίζεται ότι ο σουλτάνος Βαχντεττίν συνεργαζόταν και ενίσχυε τις δυνάμεις εθνικού αγώνα που είχαν σχηματίσει τη δική τους κυβέρνηση στην Άγκυρα, για να πολεμήσουν εναντίον των Ελλήνων.

Ο Κεμάλ και οι συνεργάτες του, δηλαδή η κυβέρνηση της Άγκυρας, υποστήριζαν ότι αγωνίζονται για τον Πανισλαμισμό, για να εξασφαλίσουν βοήθεια από τους Μουσουλμάνους.

Η Έκθεση θα ενδιαφέρει τους ελάχιστους ρομαντικούς που ακόμα ερευνούν την Μικρασιατική τραγωδία και δεν την υποβιβάζουν σε έναν «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: