"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


WALL STREET JOURNAL «Βλέπει» διχοτόμηση της Ευρωζώνης

Για διχοτόμηση της Ευρωζώνης κάνει λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σε αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «οι πιστωτές ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών και πιθανότατα ισπανικών ομολόγων θα βγουν... κουρεμένοι, οι τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα ανεπαρκή τους κεφάλαια, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν κέρδη χάρη στο ευρώ, το οποίο θα αποδυναμωθεί υποχρεωτικά από τις χώρες του Νότου».

«Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια». Η Ευρώπη -σύμφωνα με το δημοσίευμα- θα αλλάξει με δύο πολύ σημαντικούς τρόπους. 

Πρώτον, η ΕΕ των 27 θα διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10 κρατών-μελών. 

Δεύτερον, οι οικονομίες της... Συμμορίας των 17 θα διοικούνται κεντρικά από τον Γαλλογερμανικό Συνασπισμό, ενώ οι 10 εναπομείνασες θα δίνουν μάταια μάχη να ακολουθήσουν τις πολιτικές της ΕΕ, στην οποία θα πληρώνουν συνδρομή. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο ομάδων δεν είναι σίγουρη.

Τα 17 μέλη της Ευρωζώνης έδωσαν στίγμα της κατεύθυνσής τους. Η ανάγκη αποτροπής των χρεοκοπιών στα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη οδηγεί σε ένα διεισδυτικό σύστημα κεντρικής οικονομικής διοίκησης.

Οι 17 έχουν πρόσβαση στον ισολογισμό της Γερμανίας και η τελευταία ζητεί δικαίως σε αντάλλαγμα να έχει λόγο στον τρόπο που διαχειρίζονται τις οικονομικές υποθέσεις τους.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: