"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Κόψε κάτι», το μυστικό της επιτυχίας του

Tης ΡΙΚΑΣ ΒΑΓΙΑΝΗ

Με περιουσία που αποτιμάται σε πενήντα τρία και μισό δισεκατομμύρια δολάρια, ο Κάρλος Σλιμ Χελού, από το Μεξικό, είναι και φέτος ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την περίφημη «λίστα Φορμπς».

Ποιος είναι αυτός που κάνει τον Μπιλ Γκέιτς να φτάνει δεύτερος και καταϊδρωμένος, επί δύο συνεχή χρόνια; Πώς λέμε «γκλαμουριά»; Καμία σχέση. Ηλικιωμένος, παχουλός, φάτσα μεσογειακή, δεν θα φαινόταν αταίριαστος σ' ένα ελληνικό επαρχιακό καφενείο.

Αλλά μπίζνες δεν είναι καλλιστεία. Ο Σλιμ Χελού εξέλιξε την επιχείρηση που ίδρυσαν οι γονείς του, μετανάστες από τον Λίβανο - με τρόπο μυθώδη. Εκατομμυριούχος πριν από τα τριάντα του, έκανε τη «μεγάλη επέλαση» στις αρχές της δεκαετίας του `80, όταν η πατρίδα του ζούσε μαύρα χρόνια χρεοκοπίας. Τότε που όλοι πουλούσαν και την κοπανούσαν νύχτα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ο Σλιμ Χελού «αγόρασε» το Μεξικό - και μάλιστα κοψοχρονιά.

Οι θαυμαστές του τον θεωρούν επιχειρηματία-πρότυπο, που κρατήθηκε μακριά από τα ζέοντα καρτέλ των ναρκωτικών και του σωματεμπορίου της Λατινικής Αμερικής.  

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για μονοπωλιακές πρακτικές και προκλητική συγκέντρωση πλούτου. Τον παρακινούν μάλιστα να χαρίσει μέρος της περιουσίας του στους φτωχούς κατοίκους του Μεξικού. 

Ο ίδιος -αν και συντηρεί ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του- δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη τις αγαθοεργίες. Μιλώντας πέρυσι στο BBC, αμφισβήτησε ευθέως τη χρησιμότητα του ανθρωπιστικού έργου των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενίσχυση των κοινωνικών δομών και όχι με δωρεές.

Τι άλλο ξέρουμε για τον Σλιμ Χελού; Μπορούν οι λεπτομέρειες της ζωής τού πιο «φορτωμένου» (που θα `λεγε και η πιάτσα) κατοίκου της Γης να μας αποκαλύψουν το μυστικό της παμπλουτοσύνης του; Παραθέτω κάποιες: 

Ο Κάρλος Σλιμ Χελού, χήρος με έξι παιδιά, ζει στο παλιό οικογενειακό του σπίτι στην Πόλη του Μεξικού, θαυμάζει απεριόριστα τον συγγραφέα-αναλυτή του μέλλοντος Αλβιν Τόφλερ, συλλέγει μανιωδώς έργα των Ροντέν και Νταλί. Του αρέσει το μπέιζμπολ, δεν πολυταξιδεύει εκτός χώρας και τις επιχειρήσεις του τις τρέχουν οι γιοι και οι γαμπροί του. Αποφεύγει τις κραυγαλέες χλιδές και κυρίως μισεί τις σπατάλες.

Μάλιστα, ένας προσωπικός του φίλος αποκάλυψε πως, κατά τη διάρκεια ενός κοινού τους ταξιδιού, ο «κύριος πενήντα τρία και μισό δισεκατομμύρια» πέρασε μια ολόκληρη μέρα σε ένα κατάστημα ανδρικών ειδών, παζαρεύοντας για δέκα δολάρια έκπτωση, στην τιμή μιας γραβάτας...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

MAΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" ...ΤΩΡΑ.... ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΕΙ ΜΠΟΥ.. ΦΩΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ...ΤΩΡΑ... ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ "ΕΡΓΟ" ΓΙΑ ΠΕΣΑΝΕ ΟΛΑ..