"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΑΡΠΑΓΕΣ ΒΡΕΦΩΝ

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η συγκλονιστική ιστορία των «κλεμμένων μωρών» της Αργεντινής ξετυλίγεται από χθες σε δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες όπου οι πρώην δικτάτορες Χόρχε Βιντέλα και Ρεϊνάλντο Μπινιόνε δικάζονται, μαζί με άλλα μέλη του πρώην στρατιωτικού καθεστώτος, για τη συστηματική αρπαγή βρεφών από πολιτικές κρατούμενες στο διάστημα από το 1976 ώς το 1983.

Μετά την απαγωγή τους τα βρέφη δίνονταν για υιοθεσία σε οικογένειες φιλοκαθεστωτικών, κυρίως στρατιωτικών και αστυνομικών. Οι πραγματικοί γονείς των παιδιών κατέληγαν εν συνεχεία νεκροί ή «αγνοούμενοι». Στη διάρκεια της περιόδου, που έμεινε γνωστή ως Βρώμικος Πόλεμος, πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κάπου 30.000 άνθρωποι. Οι Βιντέλα και Μπινιόνε κατηγορούνται εν προκειμένω, μαζί με πέντε πρώην αξιωματικούς και ένα γιατρό, για την απαγωγή και την αλλαγή ταυτότητας τουλάχιστον 34 βρεφών.

Η υπόθεση αφορά όμως πολύ περισσότερους ανθρώπους. Εχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 100 μωρά απομακρύνθηκαν με τη βία από τις οικογένειές του, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τα «κλεμμένα μωρά» ξεπερνούν τα 400. Η εκστρατεία για τον εντοπισμό των παιδιών αυτών ξεκίνησε από την οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας ντε Μάγιο», οι οποίες αγωνίζονται να μάθουν τι απέγιναν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι «Γιαγιάδες» έχουν ήδη εντοπίσει δεκάδες παιδιά που μεγάλωσαν σε ξένη οικογένεια, χωρίς να το γνωρίζουν.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, καθώς θα κληθούν 370 μάρτυρες. Ο 85χρονος σήμερα Βιντέλα έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ο 83χρονος Μπινιόνε καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε 25ετή κάθειρξη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Πηγή: www.bbc.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: