"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


John Barry: Ο συνθέτης των "σάουντρακς της ζωής"

THE TIMES

Σκεφτείτε την ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία». Και μετά σκεφτείτε την χωρίς τη μουσική που υποδηλώνει την παρουσία του καρχαρία. (...) Φέρτε στο μυαλό σας το «Ψυχώ», τη σκηνή στο ντους, και μετά προσπαθήστε να φανταστείτε τη σκηνή χωρίς τη μουσική της. (...) Σκεφτείτε πόσο κάποιες ταινίες έχουν συνδεθεί απόλυτα με τα σάουντράκ τους. (...) 

Χωρίς την ιδιοφυΐα του Τζον Μπάρι, που συνέθεσε τη μουσική για τον «Χρυσοδάκτυλο» και για άλλες περιπέτειες του κατασκόπου, οι ταινίες του Μποντ δεν θα είχαν αναδειχθεί σε κινηματογραφικό φαινόμενο. (...) Οπως είχε πει και ο Ορσον Ουέλς, για τη μουσική σύνθεση του Μπέρναρντ Χέρμαν για την ταινία «Πολίτης Κέιν», «η μουσική κάνει τη μισή δουλειά»

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές το κοινό δεν γνωρίζει το όνομα του συνθέτη. Και το χειρότερο για τους συνθέτες είναι ότι σε μια καλή ταινία έτσι ακριβώς πρέπει να συμβαίνει. (...) Οπως και με τα ρούχα, η επιτυχία είναι να ντύνεται κάποιος με χάρη, χωρίς οι άλλοι γύρω του να καταλαβαίνουν πώς ακριβώς το πετυχαίνει. Ετσι και τα σπουδαία σάουντρακ «δένονται» τέλεια με τις εικόνες στη μεγάλη οθόνη. Το κοινό μαγεύεται από τον κόσμο της ταινίας, μπαίνει μέσα και συμμετέχει συναισθηματικά χωρίς να ξέρει γιατί. (...) 

Ο Τζον Μπάρι συνέθετε σάουντρακ όχι μόνο για ταινίες αλλά και για τη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: