"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Arab Unrest Propels Iran as Saudi Influence Declines


Οι λαϊκές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν τη θέση του Ιράν και να αποδυναμώνουν τη θέση του αντιπάλου του, της Σαουδικής Αραβίας. 

Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γράψει κανείς το τελευταίο κεφάλαιο αυτών των εξεγέρσεων, το Ιράν έχει ήδη ωφεληθεί από την απομάκρυνση των Αράβων ηγετών που ήταν πολέμιοί του και η επιρροή του έχει αρχίσει να αυξάνεται.Αυτή την εβδομάδα το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία να διασχίσουν τη Διώρυγα του Σουέζ για πρώτη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου τούς επέτρεψε να διέλθουν από τη Διώρυγα.

Η Σαουδική Αραβία, σουνιτική χώρα, σύμμαχος των Αμερικανών, η οποία αντιπαρατίθεται με το σιιτικό Ιράν για την επιρροή στην περιοχή, έχει δεχτεί πλήγμα. Την περασμένη Τετάρτη, ο βασιλιάς της Αμπντουλάχ εξέφρασε την ανησυχία του, ανακοινώνοντας κοινωνικές παροχές ύψους 10 δισ. δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τους νέους της χώρας του να δημιουργήσουν οικογένεια και να στήσουν επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντουλάχ ερμηνεύτηκε ως κίνηση για να αποτρέψει την εκδήλωση αναταραχής ανάλογης με αυτή που πυροδότησε τις εξεγέρσεις στην περιοχή. Κατόπιν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, τον Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, για να εξετάσουν τρόπους να ανακόψουν την πολιτική εξέγερση της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν.

Οι ηγέτες των σουνιτών στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν κατηγορούν τους σιιτικούς πληθυσμούς των χωρών τους ότι είναι πιστοί στο σιιτικό Ιράν, κατηγορία που οι σίιτες απορρίπτουν, τονίζοντας ότι αποσκοπεί μόνο στο να υποδαυλίσει την εθνοτική - θρησκευτική βία και να δικαιολογήσει έτσι τον περιορισμό της δημοκρατίας. «Πιστεύω ότι οι Σαουδάραβες ανησυχούν γιατί θεωρούν ότι έχουν περικυκλωθεί - το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Υεμένη είναι πολιτικά ασταθείς χώρες, στο Μπαχρέιν επίσης η κατάσταση είναι πολύ ρευστή», τονίζει ο Αλιρεζά Ναντέρ, ειδικός επί διεθνών θεμάτων του ιδρύματος RAND.  

«Ανησυχούν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην περιοχή. Το Ιράν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή». «Το Ιράν είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης», επισημαίνει σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. Ωστόσο, οι συνθήκες για το Ιράν μπορεί να αλλάξουν, τονίζουν οι αναλυτές, αν η Τεχεράνη επιδείξει διάθεση να παρέμβει και αν τα λαϊκά κινήματα των αραβικών χωρών ενοχληθούν από αυτήν την παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: