"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παράκληση προς Μιχελάκη

Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος (bartzinopoulos @hotmail.com) ριχνει το γάντι στον Γιαννη Μιχελάκη...

Επειδή σχεδόν καθημερινά μας λέει και μας ξαναλέει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τις σωτήριες και θαυματουργές προτάσεις που έχει κάνει ο αρχηγός του, κι επειδή, ως προερχόμενος από τη δημοσιογραφία, θα συμφωνεί ότι τα στοιχεία είναι που μετράνε κι όχι οι μεγαλοστομίες, πολύ θα μ’ εξυπηρετούσε ο Γιάννης Μιχελάκης αν έμπαινε στον κόπο να μου στείλει:

Πρώτον, αναλυτικό κατάλογο των μέτρων και των παρεμβάσεων που η εφαρμογή τους θα είχε καταστήσει δυνατό τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε δύο χρόνια, και μάλιστα χωρίς να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων.

Δεύτερον, πλήρη κατάλογο των μέτρων, των οποίων η εφαρμογή θα αποτελέσει την αφετηρία για να βγει η οικονομία από την ύφεση και να περάσει στην ανάπτυξη, και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας απόδοσης του κάθε μέτρου.

Τρίτον, λεπτομερή κατάλογο των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και των τρόπων με τους οποίους θα αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος και να προκύψουν μέσα σε δύο χρόνια τα 50 δισ. που απλόχερα μας υποσχέθηκε προ μηνών ο Αντ. Σαμαράς.

Για να τον διευκολύνω, σπεύδω να καταγράψω τις δύο μόνο, απ’ όσο θυμάμαι, σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα από τον αρχηγό της ΝΔ. 

 Η πρώτη είναι η ορθότατη υπόδειξη, που υιοθετείται καθυστερημένα από την κυβέρνηση, για συμψηφισμό των φόρων και των άλλων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με τους φόρους που εκείνοι οφείλουν να του καταβάλουν. 

Η δεύτερη είναι η γνωστή σαχλαμάρα για τόνωση της οικοδομής σε μια εποχή που υπάρχουν 200 χιλιάδες απούλητες κατοικίες, ο μέσος πολίτης δεν ξέρει ποια θα είναι η οικονομική του κατάσταση σε μερικούς μήνες και οι τράπεζες δανειοδοτούν με το σταγονόμετρο.

Θέλω να ελπίζω ότι το αίτημά μου θα ικανοποιηθεί από τον μέχρι πρότινος δημοσιογράφο Μιχελάκη και άρα θα μπορέσω να εκτιμήσω ανάλογα την «επικαιροποίηση των προτάσεων Σαμαρά» όταν αυτή γίνει, όπως τον άκουσα να λέει, μέχρι το Πάσχα, αν και είναι γνωστό ότι οι αερολογίες και οι γενικολογίες δεν προσφέρονται για επικαιροποίηση. 

Θα περιμένω. Ελπίζω όχι άδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: