Τριγμοί από τις τιμές του πετρελαίου
Ισχυρούς τριγμούς στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί ο «εκτροχιασμός» των διεθνών τιμών πετρελαίου. Στις αγορές άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί το σενάριο της «διπλής ύφεσης», ενώ καμπανάκι χτύπησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) που διαβλέπει πλέον σοβαρούς κινδύνους για την ανάκαμψη.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Ναμπούο Τανάκα, στο περιθώριο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε, ωστόσο, από τις αγορές να μην πανικοβάλλονται, σημειώνοντας πως υπάρχουν επαρκή αποθέματα για να καλυφθεί οποιαδήποτε διακοπή στην τροφοδοσία.
Νωρίτερα, πάντως, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της Ιταλίας επαρκούν για 90 ημέρες και του αερίου μόλις για 30...
Ο πανικός των επενδυτών να καλύψουν τις θέσεις τους σε μετοχές με μεγάλα ανοίγματα στη Λιβύη (π.χ. Eni και UniCredit) προκάλεσε βουτιά 2% του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, το οποίο χθες λόγω «τεχνικού προβλήματος» παρέμεινε κλειστό.
Η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη ώθησε το πετρέλαιο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, με το μπρεντ στο Λονδίνο να πιάνει ενδοσυνεδριακά τα 108,7 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 96 δολάρια το βαρέλι.
Πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη χώρα, ενώ ιρανική βιομηχανία σταμάτησε την ημερήσια παραγωγή 100.000 βαρελιών, που αντιστοιχεί στο 6% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.
Αναλυτές της ΙΕΑ ανέφεραν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική είναι πιθανό να ωθήσει τις πετρελαϊκές τιμές ακόμη υψηλότερα. Αποτέλεσμα θα είναι το αυξημένο κόστος πετρελαίου να αποδυναμώσει τα εμπορικά ισοζύγια των βιομηχανικών χωρών, να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τις πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες για αναπροσαρμογή των επιτοκίων.
Τονίζουν δε πως εάν οι τιμές του αμερικανικού αργού αγγίξουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Ιαπωνία, θα χρειαστεί να δαπανήσει 3% του ΑΕΠ της μόνο για εισαγωγή πετρελαίου.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωσαν ότι «η Λιβύη είναι η πρώτη μεγάλη χώρα παραγωγής πετρελαίου που πλήττεται από την κρίση. Ως εκ τούτου έχει σχεδόν διπλασιάσει το επιπρόσθετο risk premium στις τιμές του πετρελαίου, περίπου στα 10 δολάρια το βαρέλι».
Και συμπλήρωσαν: «Θα ήταν ανόητο να αποκλείσουμε μία αύξηση στα 140 δολάρια το βαρέλι στις επόμενες εβδομάδες, ή και παραπάνω, στην περίπτωση που οι αναταραχές προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή στις μεγαλύτερες παραγωγούς του Κόλπου ή στο Ιράν».
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΛΙΒΥΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου