"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε ποιες πόλεις ζουν καλά

ΣΙΔΝΕΪ. Το Βανκούβερ είναι η πιο ευχάριστη πόλη όπου μπορεί να ζήσει κανείς, ενώ η ζωή στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε μάλλον μοιάζει με εφιάλτη. Γι’ αυτό το Βανκούβερ βρίσκεται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στην πρώτη θέση της λίστας των πιο ευχάριστων πόλεων για τους κατοίκους τους και στην τελευταία η Χαράρε.

Η Μελβούρνη φέτος κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της συγκριτικά με πέρυσι και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ρίχνοντας την πρωτεύουσα της Αυστρίας στην τρίτη. Αλλά η παρουσία μιας πόλης της Γηραιάς Ηπείρου μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο αποτελεί πραγματικό κατόρθωμα, αφού τις περισσότερες θέσεις της πρώτης δεκάδας τις μονοπωλούν καναδικά και αυστραλιανά αστικά κέντρα.

Στην ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί το Economist Intelligence Unit, το Βανκούβερ, στη δυτική όχθη του Καναδά, που διοργάνωσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της περυσινής χρονιάς συγκέντρωσε την «υψηλότερη βαθμολογία» (98%) εξαιτίας διάφορων παραμέτρων που αξιολογήθηκαν όπως η σταθερότητα, οι υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και η υποδομή. Η βαθμολογία του Βανκούβερ παρέμεινε αμετάβλητη από πέρυσι, αλλά βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης από το 2007.

Αν εξαιρέσει κανείς την άνοδο της Μελβούρνης στη δεύτερη θέση και τον εκτοπισμό της Βιέννης από τη δεύτερη περυσινή θέση στην τρίτη, η πρώτη δεκάδα των πιο «ευχάριστων» πόλεων για τους κατοίκους τους δεν άλλαξε. Το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας πέρασε στη δέκατη θέση. «Τα μεσαίου μεγέθους αστικά κέντρα στις ανεπτυγμένες χώρες, που δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένα, συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία και κατάταξη, καθώς έχουν πλεονεκτήματα και λιγότερα προβλήματα, όπως εγκληματικότητα και κυκλοφοριακή συμφόρηση», εξηγεί ο Τζον Κοπστέικ, συντάκτης της έκθεσης.

H Economist Intelligence Unit κατατάσσει τις πόλεις στη λίστα αφού προσμετρήσει τριάντα διαφορετικούς παράγοντες. Μεταξύ των αμερικανικών πόλεων, την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνει το Πίτσμπουργκ που κατατάσσεται στην 29η θέση, ενώ το Λος Αντζελες κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του και να ανέβει τρεις θέσεις από την περυσινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 44η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην 56η. Το Λονδίνο κέρδισε -και αυτό- μία θέση και βρίσκεται στην 53η, ενώ το Παρίσι στην 16η.

Η Ασία βρέθηκε αρκετά ψηλά μετά την τοποθέτηση της Οσάκα στη 12η θέση όπου ισοβάθμησε με τη Γενεύη της Ελβετίας και πέρασε μπροστά από το Τόκιο, που βρίσκεται στην 18η θέση. Το Χονγκ Κονγκ κατέκτησε την 31η θέση, ενώ το Πεκίνο καταποντίστηκε στην 72η. Τη διόλου επίζηλη θέση του χειρότερου αστικού κέντρου στον κόσμο κατέχει για άλλη μία φορά η Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, συγκεντρώνοντας 37,5% και κερδίζοντας τη μονομαχία με την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, που είναι η δεύτερη χειρότερη πόλη του κόσμου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: