750.000 Βορειοαφρικανοί έτοιμοι να μεταναστεύσουν
Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΡΑΔΕΛΗ
ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΉΣ µετανάστευσης µετά τις πολιτικές αναταραχές στη Βόρεια Αφρική φοβούνται Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Γαλλία και Κύπρος. Οι πρώτες εκτιµήσεις υπολογίζουν τους λαθροµετανάστες που ετοιµάζονται να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος στις 300.000. Κύκλοι των Βρυξελλών ανεβάζουν στις 750.000 τον αριθµό των Βορειοαφρικανών που θα επιχειρήσουν τους επόµενους µήνες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε.
Από την πλευρά τους, λίβυοι αξιωµατούχοι προειδοποιούν πως η κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι θα σηµάνει τον ερχοµό 2 εκατοµµυρίων λαθροµεταναστών, στους οποίους θα συµπεριλαµβάνονται δεκάδες χιλιάδες παράνοµοι µετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
«Το θέµα του νέου µεταναστευτικού κύµατος πρέπει να απασχολήσει ολόκληρη την Ενωση και ζητείται να βάλει το ζήτηµα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας, προκειµένου να αναπτυχθεί µια νέα πολιτική δράση και συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής στην εξασφάλιση θεσµικής σταθερότητας», επισήµαναν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί των έξι µεσογειακών χωρών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώµη ύστερα από έκτακτη πρόσκληση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ροµπέρτο Μαρόνι, ενώ συµµετείχε και ο γενικός γραµµατέας του Αραβικού Συνδέσµου Αµρ Μούσα.
«Το ενδεχόµενο άνοιγµα περισσότερων οδών εισόδου µεταναστών στη Μεσόγειο µπορεί να προκαλέσει µη ελεγχόµενα κύµατα παράνοµων µεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη µε σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους στην εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.», επισηµαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν των έξι, οι οποίοι ζητούν να κατανεµηθεί το βάρος των νέων µεταναστευτικών ρευµάτων σε όλες τις χώρες - µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ή ΛΙΒΥΉ αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο τον λιµενοβραχίονα της Ε.Ε. για το κύµα της λαθροµετανάστευσης, όπως παραδέχτηκαν στη σύσκεψη της Ρώµης ιταλοί αξιωµατούχοι. Η Ε.Ε. είχε υπογράψει πέρυσι συµφωνία µε τον Καντάφι σύµφωνα µε την οποία θα δίνονταν περισσότερα από 600 εκατοµµύρια ευρώ στις λιβυκές αρχές προκειµένου να σταµατήσουν τα κύµατα των παράνοµων µεταναστών. Η µείωση αυτή, σύµφωνα µε τους Ιταλούς, είχε επιτευχθεί, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για τους τρόπους που τη µεταχειρίζονταν οι αρχές της Λιβύης.
Ο Χρήστος Παπουτσής που εκπροσώπησε την Ελλάδα ζήτησε την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασµού της Frontex και ενηµέρωσε τους συναδέλφους του για τις έντονες πιέσεις από τις µεταναστευτικές ροές που δέχεται η Ελλάδα, όπως και για τους τρόπους αντιµετώπισής τους. Η Αθήνα, όπως επισηµάνθηκε, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς φαντάζει πλέον πιθανό να πληγούν και τουριστικές περιοχές, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά µας για βελτίωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας.
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πανέτοιμα να τους υποδεχθούν. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η τυπική πιστοποίηση της ποιότητας φιλοξενίας που θα προσφέρουν απ τον ΕΟΤ και τους διεθνεις τουριστικους φορείς. Με την καθοδήγηση του τσίρκου του Αλαβάνου αναμένεται να λάβουν πιστοποίηση 5 αστέρων...
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου