"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απογοήτευση Ερντογάν για τον Σαρκοζί

Την ειλικρινή του απογοήτευση για το σύντομο της παραμονής του Νικολά Σαρκοζί σήμερα στην Τουρκία εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη, που δεν λογίζεται ως Γάλλου προέδρου αλλά ως προέδρου του G20, δεν ανταποκρίνεται στο ύψος της φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία. Σύμφωνα με τα εκ Παρισίων ανακοινωθέντα, ο κ. Σαρκοζί μεταβαίνει στην Αγκυρα για «επίσκεψη εργασίας» διαρκείας τεσσάρων έως έξι ωρών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως προέδρου του G20.

«Θέλω να μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Θα θέλαμε να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, όμως εκείνος δεν έρχεται με την ιδιότητα αυτή, αλλά του προέδρου του G20. Η Τουρκία και οι γαλλοτουρκικές σχέσεις αξίζουν πολύ περισσότερο» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που εξέφρασε τη λύπη του και για το γεγονός ότι ο κ. Σαρκοζί δεν επισκέφθηκε ούτε μια φορά την Τουρκία από τότε που ανέλαβε την προεδρία. «Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και εγώ ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, επισκεφτήκαμε όμως τη Γαλλία», συνέχισε τη διαμαρτυρία του ο κ. Ερντογάν.

«Πολύ σύντομη» είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης, που ευχήθηκε οι δυο πλευρές να ασχοληθούν με θέματα άλλα από εκείνα του G20. Τη «σύντομη συνάντηση» με τον πρόεδρο Σαρκοζί ευελπιστεί να αντισταθμίσει με άλλες συναντήσεις στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν. Πρώτος του σταθμός την Κυριακή το Ντίσελντορφ, όπου τη Δευτέρα θα εκφωνήσει λόγο στο γερμανοτουρκικό εμπορικό επιμελητήριο. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ στα εγκαίνια της μεγάλης εμπορικής έκθεσης CeBIT στο Αννόβερο. 

Τα ενταξιακά της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι διεθνείς εξελίξεις είναι στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών με τη γερμανική ηγεσία, ενώ η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας και η διεθνής συγκυρία θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τρίτη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: