Ξεκίνησε η νέα εποχή του ανθρώπου, από τον καπιταλισμό στον «ταλεντισμό»
Χάρη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2011 στο Νταβός και ιδιαιτέρως χάρη στην παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού την Manpower Inc. (www. manpower. com) που ήταν εφέτος στρατηγικός συνεργάτης του Φόρουμ, πληροφορηθήκαμε ότι, επιτέλους, βρισκόμαστε στην ανατολή της Νέα Εποχής του Ανθρώπου. Που σημαίνει, ότι η νέα πραγματικότητα καθιστά τις δυνατότητες του ανθρώπου και την απελευθέρωσή τους τον βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, με σημαντικές, ωστόσο, επιπτώσεις τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τις επιχειρήσεις.
Αφού προηγήθηκαν οι «πρώτες ύλες» που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, δηλαδή οι ιστορικές εποχές του Λίθου, του Χαλκού και του Σιδήρου, σειρά πήραν «τα πεδία» που κατέκτησε ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Δηλαδή η Βιομηχανική Εποχή, η Εποχή του Διαστήματος και η πλέον πρόσφατη η Εποχή της Πληροφορίας. Σήμερα, στην ανατολή της Εποχής του Ανθρώπου οι πιέσεις που ασκούνται στα υπάρχοντα συστήματα τα καθιστούν μη βιώσιμα. «Η κατάσταση που δημιουργείται είναι χαοτική. Ενώ η ανάγκη να γίνονται περισσότερα με λιγότερα, γίνεται διαρκώς πιο έντονη» τόνισε ο κ. Jeff Joerres πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Manpower Inc. κατά την έναρξη του Φόρουμ σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ειδημόνων και με συντονιστή τον πρύτανη του INSEAD κ. Frank Brown.
Η έλευση της Εποχής του Ανθρώπου επιταχύνεται μέσα από τα παγκόσμια γεγονότα και τις τάσεις που η Μanpower τις ερευνά και τις εντοπίζει εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια από την ίδρυσή της. «Η επίδραση αυτών των τάσεων είναι αισθητή και στην Ελλάδα» επισημαίνει η Δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα και εξηγεί ότι «σήμερα, πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές του ανθρώπινου δυναμικού τους με γνώμονα όχι απλώς τη μείωση του κόστους αλλά την αύξηση της παραγωγικότητας». Και αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι «ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες των ταλαντούχων ανθρώπων τους μπορούν να επιτύχουν περισσότερα απ’ όσα φαντάζονταν».
Επισημαίνει ακόμη ότι το 2010 σύμφωνα με έρευνα, οι Ελληνες εργοδότες που δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τους ανέρχονται στο 29%. Εξηγεί ότι προκειμένου να πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις, πρέπει να έχουν αμεσότερη πρόσβαση στο ταλέντο και όχι μόνο σε χρηματικά διαθέσιμα. «Καθώς αυτή η πραγματικότητα θα γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή, θα βιώσουμε το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον ”ταλεντισμο”. Μια εποχή στην οποία συγκριτικό πλεονέκτημα θα είναι το άτομο και οι δυνατότητές του και όχι το κεφάλαιο».
Οι είκοσι σημαντικότερες αλλαγές
- Εποχή της Πληροφορίας. Η Εποχή του Ανθρώπου.
- Καπιταλισμός. Ταλεντισμός (Talentism)
- Στοιχείο Διαφοροποίησης: Πρόσβαση στο χρηματικό κεφάλαιο. Στοιχείο Διαφοροποίησης: Πρόσβαση στο ανθρώπινο ταλέντο
- Ο ισχυρός είναι ο εργοδότης. Ο ισχυρός είναι το ταλαντούχο άτομο
- Οι εργαζόμενοι κυνηγούν τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις κυνηγούν τους εργαζόμενους
- Οι επιχειρήσεις θέτουν τους όρους. Οι εργαζόμενοι θέτουν τους όρους
- Οι εργαζόμενοι ζουν κοντά στον (ή προέρχονται από τον) τόπο που εργάζονται. Οι εργαζόμενοι προσφέρουν εργασία παντού
- Κορεσμός Ταλέντου. Ελλειψη Ταλέντου
- Ανεργία λόγω υπερπροσφοράς. Ανεργία λόγω συγκεκριμένης ζήτησης
- Η Τεχνολογία υποδουλώνει. Η Τεχνολογία απελευθερώνει
- Κλειστά Σύνορα. Ανοιχτά Σύνορα
- Η Μετανάστευση σπανίζει. Η Μετανάστευση είναι καθημερινότητα
- Δουλειά για μια ζωή. 10-14 θέσεις εργασίας μέχρι την ηλικία των 38
- Εταιρική αδιαφάνεια, μυστικοπάθεια. Εταιρική διαφάνεια, ανθρώπινη προσέγγιση, ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
- Ανάπτυξη και κυριαρχία των χωρών του ΟΟΣΑ. Ανάπτυξη και κυριαρχία των εκτός-ΟΟΣΑ χωρών
- Εργάζομαι για μία εταιρεία. Εργάζομαι με μία εταιρεία
- Εσωστρέφεια. Εξωστρέφεια
- Το μέγεθος μετράει. Η ευστροφία μετράει
- Προσλαμβάνουμε ισχύ. Προσλαμβάνουμε πάθος
- Ελέγχω και εξουσιάζω. Συνεργάζομαι σε ευέλικτα πλαίσια
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου