"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενστάσεις 33 πρώην πρέσβεων επί των επαφών με την Τουρκία

Τις θέσεις τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξέλιξη των διερευνητικών επαφών αποτυπώνουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, 33 πρώην πρέσβεις της χώρας μας, επιθυμώντας, όπως επισημαίνουν να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται, «ως απλοί πολίτες», όπως τονίζουν, και χωρίς αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της κυβέρνησης να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική.

Οι πρώην πρέσβεις αναφέρονται στη δεινή οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας ότι όταν μια χώρα διέρχεται κρίση, είναι λογικό να αποφεύγει να συνάπτει συμφωνίες, που θα τη δεσμεύουν στη συνέχεια.

Ακολούθως, επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό να γίνεται διαπραγμάτευση με την απειλή πολέμου (casus belli) εκ μέρους της Τουρκίας εν ισχύι, ενώ υπενθυμίζουν την «αρπακτική τακτική» της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρουν, έχει μακρά ιστορία «παραβιάσεων της υπογραφής της».

Για τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, τονίζουν ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση θα πρέπει να καθοριστεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επισημαίνοντας την κεφαλαιώδη σημασία των θαλασσίων ζωνών για το σύμπλεγμα του Καστελορίζου.

Καταλήγουν, δε, τονίζοντας ότι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο προσδιορίζονται με σαφήνεια από το διεθνές δίκαιο και είναι αδιαμφισβήτητα έναντι της επιβουλής οποιουδήποτε γειτονικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: