"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ολέθρια σχέση της ΔΕΗ με το «κράτος» της

Της Μανταλένας Πίου

To σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν για ακόµα µία φορά οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ µε την κατάληψη των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης , διαµαρτυρόµενοι προληπτικώς για το ενδεχόµενο πώλησης της ΔΕΗ.

Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της ΓΕΝΟΠ για τη ΔΕΗ και οι ακραίες αντιδράσεις σε σχέδια για τα οποία οι συνδικαλιστές δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Νωπές είναι οι αναµνήσεις, επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, οπότε τα µέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ έτρεχαν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για να συνεδριάσουν επειδή η ΓΕΝΟΠ παρεµπόδιζε µε κάθε τρόπο τη συνεδρίαση του Δ.Σ., για να µη ληφθούν αποφάσεις.

Πρακτικά κάθε διοίκηση ήξερε πως για να «κουµαντάρει» τη ΔΕΗ έπρεπε να τα έχει καλά µε τη ΓΕΝΟΠ. Δεν είναι µόνον η δύναµη του «κλείνω τον διακόπτη» που τροφοδοτεί τη ΓΕΝΟΠ. Είναι και η διαχρονική στήριξη από τα δύο µεγάλα κόµµατα (...και τα µικρότερα). Ακόµα και το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η ΓΕΝΟΠ αποτελούσε ένα από τα παραδοσιακά του κάστρα, φαίνεται πως έχει χάσει την επιρροή του. Η επίδειξη ισχύος που έκανε η ΓΕΝΟΠ κατά την προηγούµενη επίσκεψη της τρόικας, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, µε τα σακιά κάρβουνο έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι, κάνοντας την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως η εφαρµογή της µνηµονιακής πολιτικής στην ενέργεια ήταν έρµαιο του συνδικάτου.

Γιατί όµως η ΓΕΝΟΠ αντιδρά σαν «ταύρος εν υαλοπωλείω» όποτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση ή πώληση µονάδων της ΔΕΗ; Πέρα από τα συνήθη αντανακλαστικά όλων των συνδικάτων στις ΔΕΚΟ, η ΓΕΝΟΠ έχει και έναν επιπλέον λόγο.

Σηµαντική περιουσία του ασφαλιστικού ταµείου των εργαζοµένων στη ΔΕΗ είναι ενσωµατωµένη στα πάγια της επιχείρησης, επειδή η ΔΕΗ από τότε που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '50 ως στα τέλη της δεκαετίας του '90 δεν κατέβαλε τις εργοδοτικές εισφορές στους εργαζόµενους, αλλά τις χρησιµοποιούσε για την ανάπτυξη των ηλεκτροπαραγωγικών της µονάδων µε τη συµφωνία ότι αυτή θα καταβάλει τις συντάξεις τους. Η χρυσή ευκαιρία για να διευθετηθεί το θέµα οριστικά χάθηκε όταν η ΔΕΗ µπήκε στο Χρηµατιστήριο. Οταν, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ µε υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε η είσοδος της ΔΕΗ στο Χ.Α. και η µετατροπή της σε Α.Ε., που βάσει του ιδρυτικού νόµου της ΔΕΗ έπρεπε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόµενους πριν αλλάξει το καθεστώς, συµφωνήθηκε µία ενδιάµεση λύση: To δηµόσιο ανέλαβε να καταβάλει απο εκεί και πέρα σηµαντικό µέρος των συντάξεων, (γύρω στα 400 εκατ. ευρώ κατ' έτος) ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ θα εισέπραττε µέρος των εσόδων της µετοχοποίησης αλλά και µετοχές (γι' αυτό και σήµερα ο ΟΑΠ - ΔΕΗ είναι ένας από τους µεγαλύτερους µικρο-µετόχους της ΔΕΗ) και ένα τρίτο µέρος θα παρέµενε ενσωµατωµένο στα πάγια της ΔΕΗ.

Το ακριβές ύψος των απαιτήσεων του ΟΑΠ προς τη ΔΕΗ, από τη διευθέτηση αυτή, δεν είναι γνωστό, καθώς δεν υπάρχει συµφωνία µεταξύ της διοίκησης και των εργαζοµένων για τις αναλογιστικές µελέτες, τα ποσά όµως τα οποία συζητώνται είναι της τάξης των δισ. ευρώ. Χωρίς η κυβέρνηση να λύσει το θέµα, πολύ δύσκολα θα µπορέσει να επιφέρει τις αλλαγές που σχεδιάζει στη ΔΕΗ.

Οι «χορηγίες»
Απο το '99 δόθηκαν 25,2 εκατ. ευρώ
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη έφερε στη δηµοσιότητα το θέµα του δανείου των 500 χιλ. ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ. Μία κίνηση, που ερµηνεύτηκε, σαν προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του συνδικάτου, εν όψει των δύσκολων αποφάσεων στην αγορά ενέργειας. Η αποκάλυψη της υπουργού έφερε στο προσκήνιο και άλλα στοιχεία. 

Από έγγραφα που κατέθεσε η ΔΕΗ στη Βουλή προκύπτει ότι η ΓΕΝΟΠ από το 1999 ως το τέλος του 2010 έχει λάβει 25.241.889 ευρώ από τη ΔΕΗ, δηλαδή περίπου 2 εκατ. ευρώ το χρόνο σαν «χορηγίες» για διάφορες δραστηριότητες. 

 Μόνον το 2010 η ΓΕΝΟΠ έλαβε γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλος δήλωσε ότι τα ποσά αυτά έχουν προκύψει µέσα από τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις και ότι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «παροχές» προς τους εργαζόµενους. Πριν από λίγες ηµέρες ο οργανωτικός γραµµατέας της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντά του, κάτω από την πίεση δηµιευµάτων για σκάνδαλα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: