"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: αρνείται να εφαρμόσει το Σύμφωνο Επανεισδοχής με Ε.Ε.

Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Σύμφωνο Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο διαπραγματεύτηκε μία ημέρα νωρίτερα, στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, δίνοντας ένα ακόμη δείγμα της τακτικής που έχει υιοθετήσει τελευταία να έρθει σε σύγκρουση με την Ε.Ε. 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. χαρακτηρίζει «υπολειπόμενα» των προσδοκιών της Αγκυρας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου και διευκρινίζει ότι «η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη νέα Συμφωνία Επανεισδοχής που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο δεν εφαρμόζεται παράλληλα η συμφωνία για τη σταδιακή εξάλειψη του καθεστώτος θεωρήσεων στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «αυτό που θέλουμε είναι να εξουσιοδοτήσει το Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με τρόπο ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι προσδοκίες μας» και καταλήγει ότι «από την αρχή των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής είχαμε με σαφήνεια μεταφέρει στους συνομιλητές μας ότι δεν θα υπογράψουμε τη συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας στο θέμα των θεωρήσεων».

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κύρωσαν και έδωσαν στη δημοσιότητα το εκτενές κείμενο της συμφωνίας με την Τουρκία. Η συμφωνία ενεκρίθη ομόφωνα από το συμβούλιο και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, επρόκειτο μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κυριότερο σημείο της προέβλεπε ότι η Τουρκία θα δέχεται, έπειτα από μεταβατική περίοδο τριών ετών, την επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) που εισήλθαν παράνομα σε κράτος-μέλος της Ενωσης προερχόμενα από το έδαφός της. 

Προέβλεπε μάλιστα «γρήγορη διαδικασία» όταν ο μετανάστης εισήλθε παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος εντός 20 χλμ. από τα σύνορα του ευρωπαϊκού κράτους-μέλους (περιλαμβάνονται αεροδρόμια και λιμάνια).

Η ανατροπή του σκηνικού μοιάζει να εντάσσεται στην πολιτική όξυνσης που μοιάζει να υιοθετεί η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε., σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το μεταναστευτικό.

Απειλές κατά Γερμανίας
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απειλές που εξαπέλυσε κατά της Γερμανίας ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τις γερμανικές αρχαιολογικές ανασκαφές εάν η Γερμανία δεν επιστρέψει έως τον Ιούνιο ένα αρχαίο άγαλμα, τη Σφίγγα.  

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απογοητευμένος για το σύντομο της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη, που δεν λογίζεται ως Γάλλου προέδρου αλλά ως προέδρου του G20, δεν ανταποκρίνεται στο ύψος της φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: