"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βρείτε σπόνσορες να πληρώσουν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Απολαυστε ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ

Σε αναζήτηση.. σπόνσορα και χορηγού για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων και των καθιερωμένων δεξιώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στις ανά τον κόσμο πρεσβείες και προξενεία είναι οι Ελληνες διπλωμάτες, καθώς φέτος το ΥΠΕΞ δεν απαγόρευσε όπως πέρυσι τον εορτασμό, αλλά δεν εγκρίνει καμία δαπάνη για τις εκδηλώσεις.

Πέρυσι το ΥΠΕΞ με εγκύκλιό του προς όλες τις διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό επέβαλε τη ματαίωση των καθιερωμένων δεξιώσεων για την Εθνική Επέτειο για λόγους οικονομίας και μάλιστα είχε απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα των διπλωματών για διοργάνωση των εκδηλώσεων με χορηγία Ελλήνων ομογενών.

Στην εγκύκλιο που έστειλε φέτος ο ΣΤ' γενικός διευθυντής πρέσβης, Γ. Παΐζης, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε επικεφαλής διπλωματικής αρχής το εάν θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση για την Εθνική Επέτειο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί κανένα πρόσθετο κονδύλι.

Η φετινή εγκύκλιος δεν απαγορεύει, σε αντίθεση με την περσινή, τη διοργάνωση της δεξίωσης, εφόσον όμως εξευρεθούν άλλοι πόροι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα για αναζήτηση χορηγιών που θα καλύψουν τα έξοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, μια και τα έξοδα παράστασης μετά τις περικοπές δεν υπερβαίνουν για μεγάλα προξενεία τα 180 ευρώ τον μήνα.

Σε χώρες με μεγάλη ομογένεια είναι πιο εύκολο να βρεθούν χορηγοί για την εκδήλωση, αλλά το πρόβλημα αφορά όλες τις άλλες χώρες, που για δεύτερη φορά φέτος η ελληνική πρεσβεία δεν θα τιμήσει την εθνική γιορτή λόγω... οικονομικών προβλημάτων. Ο τρόπος με τον οποίο η κεντρική υπηρεσία αντιμετωπίζει τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου δεν έχει μόνο συμβολική διάσταση, αλλά αφορά και την ίδια την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και προβολής της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Οι συνεχείς περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των πρεσβειών και των προξενείων έχει οδηγήσει σε ασφυξία τους βασικούς μοχλούς άσκησης εξωτερικής πολιτικής, καθώς πλέον καθυστερούν για εβδομάδες εγκρίσεις δαπανών για τα ασφάλιστρα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και τη θέρμανση, μέχρι και για την προμήθεια γραφικής ύλης.

Ενδεικτικό της ανορθολογικής κατάστασης που επικρατεί στο ΥΠΕΞ είναι ότι πρεσβείες σε χώρες ιδιαίτερα σημαντικές για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως αυτήν της Λιβύης, έχουν αποψιλωθεί. Στην πρεσβεία της φλεγόμενης Τρίπολης εκτός του πρέσβη υπηρετούν ακόμη... τέσσερα άτομα: ένας χαμηλόβαθμος διπλωμάτης, ένας τεχνικός επικοινωνιών και δύο διοικητικοί υπάλληλοι...

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: