"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Θέλουν ένταξη στην Ε.Ε. με μαντίλα

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Φωτογραφία της Τουρκίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, με βάση τις προτιμήσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη θρησκεία και το κύρος των πολιτικών συνιστά δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press».

Το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 52% υπέρ της παραμονής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων βρίσκει «άκρως» ή «πολύ σημαντική» τη θρησκεία στην καθημερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, το 63% θεωρεί ότι οι φοιτήτριες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες να φορούν μαντίλα στα πανεπιστήμια. Πάντως, από αυτούς που θεωρούν σημαντική τη θρησκεία, το 65% θεωρεί ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν πρέπει να αναμιγνύονται στην πολιτική, ενώ το 17% έχει αντίθετη γνώμη.

Η ένταση που παρατηρείται εδώ και καιρό στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις εκφράζεται και στις τάσεις που προβάλλει η έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, το 53% του τουρκικού λαού θέλει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Αρνητική είναι η άποψη του 55% των ερωτηθέντων και για τις ΗΠΑ, ενώ η αρνητική γνώμη προσωπικά για τον πρόεδρο Ομπάμα αγγίζει το 49%.

Στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει την προτίμηση του 54% ως ο πολιτικός με το μεγαλύτερο κύρος.

Τέλος, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, αναφέρει η έρευνα, έχει ανησυχίες και θεωρεί την ανεργία πρόβλημα σοβαρό.

Η έρευνα είναι κατά κάποιον τρόπο μία εισαγωγή στην προεκλογική περίοδο, η οποία τυπικά θα αρχίσει σε λίγο, αλλά ουσιαστικά έχει αρχίσει. Το ενδιαφέρον είναι ότι, εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία ευνοεί την πρόβλεψη πως το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο. Αφού δεν υπάρχει, στη φάση αυτή τουλάχιστον, κανένας ερευνητής, σχολιαστής ή εταιρεία δημοσκοπήσεων που να θεωρεί ότι στις εκλογές θα προκύψει αποτέλεσμα διαφορετικό από τη θεαματική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: