"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KANΤΑΦΙ: Επενδύσεις σε επιχειρήσεις και ακίνητα σε όλο τον κόσµο

Από την ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ δολάρια από τα τεράστια έσοδα της πώλησης πετρελαίου πιστεύεται ότι έχει «κρύψει» σε επενδύσεις στο εξωτερικό η οικογένεια Καντάφι, καθώς και σε µυστικούς τραπεζικούς λογαριασµούς στο Ντουµπάι και σεχώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Περσικού Κόλπου.

Ο καθηγητής Τιµ Νίµπλοκ, ειδικός σε θέµατα Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήµιο του Εξετερ, εντόπισε ένα «κενό» αρκετών δισεκατοµµυρίων δολαρίων ετησίως µεταξύ των εσόδων της Λιβύης από την πώληση πετρελαίου και των κυβερνητικών δαπανών – και θεωρείότι αυτό συµβάλλει στον πλουτισµό του Μουαµάρ Καντάφι και των εννέα παιδιών του. Τα χρήµατα αυτά πιστεύεται ότι βρίσκονται κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασµούς και επενδύσεις στο Ντουµπάι, τις χώρεςτου Κόλπου και της Νοτιοανατολικής Ασίας στις οποίες δεν υπάρχει τόση διαφάνεια στις συναλλαγές όπως στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΤΗΝ ΕΎΡΏΠΗ, και κυρίως στη Βρετανία, η οικογένεια Καντάφι έχει αποκτήσει πολλά ακίνητα µεταξύ των οποίων και µια πολυτελή έπαυλη στο Χάµστεντ του Βόρειου Λονδίνου, την οποία αγόρασε το 2009 ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι και πιθανότερος διάδοχός του έως πρόσφατα Σέιφ Αλ Ισλάµ έναντι 12 εκατοµµυρίων ευρώ.

Επίσης, σύµφωνα µε τον Νίµπλοκ το καθεστώς Καντάφι έχει ξοδέψει δισεκατοµµύρια υποστηρίζοντας διάφορα αφρικανικά καθεστώτα, όπως εκείνο του Ρόµπερτ Μουγκάµπε στη Ζιµπάµπουε, ενώ τη δεκαετία του ‘90 οΚαντάφι πιστεύεται ότι είχε δώσει πολλά χρήµατα στη φυλή Ζαγκαβάν στο Νταρφούρ της Σοµαλίας, µέλη της οποίας θεωρείται ότι βρίσκονται µεταξύ των αφρικανών µισθοφόρων που υπερασπίζονται αυτήν τη στιγµή την κυβέρνηση της Λιβύης.

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ για τα τεράστια κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου φαίνεται να ενισχύει και µυστικό διπλωµατικό τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks και αναφέρει ότι το µυστικό κρατικό επενδυτικό ταµείο της Λιβύης (LIA) που δηµιουργήθηκε το 2006 έχει επενδύσει 32 δισ. δολάρια σε µετρητά σε πολλές αµερικανικές τράπεζες, καθεµία από τις οποίες διαχειρίζεται ποσά έως 500 εκατοµµύρια δολάρια ενώ έχει µεγάλες επενδύσεις και στο Λονδίνο.

Το τηλεγράφηµα έρχεται στο φως την ώρα που κυβερνήσεις στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόµενο να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της λιβυκής κυβέρνησης, όπως έκανεχθες πρώτη η Ελβετία. Συνολικά,οι επενδύσεις του λιβυκού κράτους στο εξωτερικό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 72 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Σύµφωνα µε ειδικούς, εάν ανατραπεί ο Καντάφι, οι επενδύσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί από επενδυτικά ταµεία της Λιβύης σε όλον τον κόσµο δεν θα επηρεασθούν καθώς µια νέα κυβέρνηση θα έχει πολύ πιο επείγοντα θέµατα να ασχοληθεί και θα αποφύγει να κάνει ξαφνικές κινήσεις στα οικονοµικά πορτφόλιο.

Μια τέτοια καινούργια κυβέρνηση πάντως στη Λιβύη είναι βέβαιο ότι θα σπεύσει να παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι, όπως έκανε πρόσφατα και η κυβέρνηση της Αιγύπτου για την περιουσία του Χόσνι Μουµπάρακ και της οικογένειάς του. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: