"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το αυτοκίνητο που λειτουργεί με ανεμογεννήτρια είναι γεγονος!

Φανταστείτε στο µέλλον να µπαίνετε στο αυτοκίνητό σας και αντί να βάζετε µπροστά τον κινητήρα και να επισκέπτεστε το βενζινάδικο για φουλάρισµα, να µαζεύετε την ανεµογεννήτρια – που φόρτιζε τις µπαταρίες του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου όσο ήταν παρκαρισµένο – και να ανοίγετε πανιά για να φτάσετε στη δουλειά σας µε τη δύναµη του ανέµου!

Το Wind Explorer είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εκµεταλλεύεται την αιολική ενέργεια. Το διθέσιο πανάλαφρο µοντελάκι µε αεροδυναµικό σχήµα κατάφερε να διανύσει 5.000 χιλιόµετρα από το Ολµπαν έως το Σίδνεϊ µόνο µε τη δύναµη του ανέµου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το δίδυµο των Γερµανών Ντιρκ Γκιον και Στέφαν Ζίµερερ (ο πρώτος είναι τηλεπαρουσιαστής και ο δεύτερος µηχανικός) αποφάσισε να κατασκευάσει το 2009 ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα λειτουργούσε αποκλειστικά µε τη βοήθεια µιας ανεµογεννήτριας και ενός χαρταετού! Στην ολοκλήρωση της κατασκευής βοήθησε σηµαντικά η εταιρεία Evonik. Για την ολοκλήρωση του οχήµατος χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια. Εκτός από την αιολική ενέργεια – πάνω στην οποία βασίζεται η κίνηση του µικρού οχήµατος – το ιδιαίτερα αποδοτικό όχηµα είναι κατασκευασµένο από ανθρακονήµατα, διαθέτει ελαστικά χαµηλής αντίστασης κύλισης, ενώ οι µπαταρίες είναι ιόντων λιθίου. Ανάµεσα στις ιδιαιτερότητές του είναι ότι τοαυτοκίνητο µπορεί να διανύει ένα µεγάλο τµήµα των διαδροµών του χρησιµοποιώντας µόνο την αιολική ενέργεια µε το ανάπτυγµα ενός χαρταετού.

Στην περίπτωσηπου επικρατεί άπνοια, τότε η ενέργεια για την κίνηση τουοχήµατος προέρχεται από τις ισχυρές µπαταρίες.

Η ηλεκτρική ενέργεια των µπαταριών εξασφαλίζεται από µια πτυσσόµενη ανεµογεννήτρια έξι µέτρων που ανοίγει όταν το όχηµα είναι σταµατηµένο. Συνολικά, το όχηµα, οι µπαταρίες και η ανεµογεννήτρια ζυγίζουν 200 κιλά! Το Wind Explorer κατάφερε να καταρρίψει και το πρώτο του ρεκόρ ως το πρώτο όχηµα που κατάφερε να διανύσει τη µεγαλύτερη απόσταση µόνοµε την αιολική και την ηλεκτρική ενέργεια.

Το Wind δεν κατασκευάστηκε για να βγει στους δρόµους, αλλά οι δύο εµπνευστές του το βλέπουν σαν µια καινοτόµο ιδέα που θα δώσει το ερέθισµα για την περαιτέρω εξέλιξη εναλλακτικών συνταγών αυτοκίνησης και ενέργειας.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: