"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εμπάργκο και κυρώσεις κατά της Λιβύης

Με επιβολή ενός αυστηρού εμπάργκο όπλων και άλλων κυρώσεων, όπως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη, η διεθνής κοινότητα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το καθεστώς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, υιοθέτησε ομόφωνα τα σχετικά ψηφίσματα που προβλέπουν εμπάργκο όπλων, πάγωμα των πόρων του Λίβυου ηγέτη, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στα ίδια πρόσωπα, καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των δολοφονιών αμάχων, στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις αφορούν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, και στελέχη του στενού του κύκλου και της κυβέρνησής του.

Το ΣΑ ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Το ζήτημα της παραπομπής στο διεθνές ποινικό δικαστήριο των "εκτεταμένων και συστηματικών" επιθέσεων εναντίον αμάχων, που το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκάλεσε διενέξεις νωρίτερα, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν επιφυλάξεις, κάτι που καθυστέρησε την διαδικασία.

Διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο η παραπομπή στο δικαστήριο, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων την 15η Φεβρουαρίου, στον απόηχο των εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο που απέβησαν στην ανατροπή προέδρων οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία επί δεκαετίες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον "άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού" στη Λιβύη. Καλεί τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν "με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο" και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Καλεί επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί "σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης", να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους.

Ο ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα και αναγκαία μέτρα για να "αποτρέψει την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη... όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων κι εξοπλισμού".

Στη Λιβύη θα απαγορευτεί να εισάγει οποιασδήποτε μορφής οπλισμό κι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα κληθούν να εμποδίσουν υπηκόους τους να εξαγάγουν οπλισμό στη Λιβύη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν σε βάρος του Καντάφι και άλλων 15 προσώπων είναι ‘σκληρές κυρώσεις’ και σημείωσε ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη. ‘Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους’, είπε, ενώ εξήρε την ‘ενότητα’ του ΣΑ.

Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση Καντάφι τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος.

Σχολιάζοντας την απόφαση για κυρώσεις ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι είπε ότι παρέχει "ηθική υποστήριξη" σε εκείνους που αντιστέκονται στον Καντάφι. Πρόσθεσε ότι "θα βοηθήσουν να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το φασιστικό καθεστώς που εξακολουθεί να υπάρχει στην Τρίπολη".

Κυρώσεις ετοιμάζει και η ΕΕ
Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει "συνέπειες" για το συνταγματάρχη Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητώντας εκ νέου να σταματήσουν "άμεσα" οι βιαιότητες.

"Οι απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες", τόνισε η Άστον, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στο λιβυκό καθεστώς και θα είναι παρόμοιες με αυτές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσουν άμεσα", πρόσθεσε η Άστον, χαιρετίζοντας την απόφαση που έλαβε το ΣΑ του ΟΗΕ. "Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται", κατέληξε.

"Είναι ώρα να αποχωρήσει" αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τον Λίβυο ηγέτη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελά Μέρκελ, χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Καντάφι και τους άλλους τυράννους ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα παραβλεφθούν", υπογράμμισε η καγκελάριος.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε γνωστό ότι ανακλήθηκε η διπλωματική ασυλία του Καντάφι και των γιων του. Οπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, μιλώντας στο BBC, "φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι".


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: