"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


WIKILEAKS: Ξεγυμνώνει το σκυλολόϊ Καντάφι

Εντονες αντιζηλίες, υπέρμετρες φιλοδοξίες και απληστία διακατέχουν τις σχέσεις των μελών της δυσλειτουργικής πολυμελούς οικογένειας Καντάφι, τα οποία συνηθίζουν να «αλληλοεξοντώνονται» για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους, αποκάλυψαν απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Με εξαίρεση τον λιγότερο γνωστό γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Αράμπ, ο οποίος προσχώρησε χθες στο στρατόπεδο των διαδηλωτών, η οικογένεια του Λίβυου ηγέτη εμφανίζεται ενωμένη απέναντι στην τωρινή κρίση.

Ωστόσο, τα τηλεγραφήματα του Wikileaks δείχνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα «ευερέθιστη» οικογένεια, αποκαλύπτοντας ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δευτερότοκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, είχε πολύ σοβαρές διαφωνίες με τέσσερις αδερφούς του, οι οποίες οδήγησαν στην «εξορία» ή την απόλυση όσων αξιωματούχων είτε πήραν τη μία ή την άλλη πλευρά, είτε αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα «καπρίτσια» των υιών.

Ενας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του γιου του Καντάφι, Μουτασίμ, για χορήγηση 1,2 δισ. δολαρίων.

Ο Μουτασίμ, τέταρτος γιος του Λίβυου ηγέτη και σύμβουλος ασφαλείας του πατέρα του, ήθελε να δημιουργήσει τη δική του μονάδα ασφαλείας.

Την εύνοια του Καντάφι έχασε ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, Αμπντάλα Σανούσι, επειδή δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει κάποιους από τους γιους του συνταγματάρχη των οποίων είχε την εποπτεία.

Ο Χάνιμπαλ συνελήφθη στην Ελβετία με την κατηγορία ότι κακομεταχειριζόταν δύο οικιακές βοηθούς και ο τρίτος κατά σειρά γιος Σαάντι έφυγε στη Ρώμη παρά τις διαφωνίες του πατέρα του. Ακόμα και στη βία κατέφυγαν οι γιοι του Καντάφι για να εκδικηθούν ο ένας τον άλλον. Μάλιστα κάποιοι από τους γιους Καντάφι έστειλαν στη φυλακή έναν ακτιβιστή και ξυλοκόπησαν έναν άλλο για να προειδοποιήσουν τον αδελφό τους Σαΐφ αλ-Ισλάμ ότι διαφωνούσαν με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε.

Οι αναλυτές θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ ως τον πιθανότερο διάδοχο του πατέρα του, ωστόσο αυτό το σενάριο αποδυναμώθηκε, ιδιαίτερα μετά τηλεοπτικό διάγγελμά του, στο οποίο προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο» στη Λιβύη αν δε γίνουν μεταρρυθμίσεις, ενώ και η Δύση άρχισε να αποστασιοποιείται από αυτόν.

Ενδεικτικό παράδειγμα το βρετανικό Πανεπιστήμιο LSE, απόφοιτος του οποίου είναι και το οποίο διέκοψε κάθε συναλλαγή μαζί του. Ενα από τα ονόματα που ακούγονται για την «επόμενη ημέρα» είναι ο Σουκρί Γκανέμ, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής τώρα της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, ενώ η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό, τον οποίο έχει φροντίσει να διατηρεί αδύναμο ο Καντάφι, φαίνεται μάλλον απίθανη.

Ούτε οι ισλαμιστές αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετα-Καντάφι εποχή, ωστόσο σε σημαντικούς παίκτες μπορεί να αναδειχτούν οι φυλές της Λιβύης.

Σαΐφ αλ Ισλάμ
«Οντας το δημόσιο πρόσωπο του καθεστώτος, έχει ενισχύσει την εικόνα του, αλλά πολλοί Λίβυοι τον θεωρούν υπερβολικά πρόθυμο να ευχαριστήσει τη Δύση», ανέφερε αμερικανικό τηλεγράφημα.

Σαάντι Καντάφι
«Το προβληματικό παρελθόν του περιλαμβάνει διενέξεις με την αστυνομία στην Ευρώπη, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και πολλά πάρτι», λέει τηλεγράφημα για τον τρίτο μεγαλύτερο γιο.

Μουατασίμ
«Οχι πολύ έξυπνο» χαρακτήρισε ο Σέρβος πρέσβης τον τέταρτο γιο, που ανταγωνίζεται τον Σάιφ αλ Ισλάμ και είχε ζητήσει μονάδα ασφαλείας σαν αυτή του αδελφού του Καμίς.

Ανιμπάλ
Συνελήφθη στη Γενεύη για κακοποίηση οικιακής βοηθού, ενώ το 2009 κακοποίησε τη σύζυγό του στο δωμάτιο λονδρέζικου ξενοδοχείου, από όπου ακούστηκαν οι κραυγές της.

Αϊσα
Η κόρη που μεσολαβεί στις οικογενειακές διενέξεις και διευθύνει ΜΚΟ. Με τη μητέρα της και άλλους Καντάφι ήταν για ψώνια στη Βιέννη όταν ξεκίνησαν οι ταραχές.

Σαΐφ αλ Αράμπ
Στους διαδηλωτές στη Βεγγάζη προσχώρησε χθες ο μικρότερος και λιγότερο γνωστός γιος, που ζει στο Μόναχο ασχολούμενος με επιχειρήσεις και πηγαίνοντας σε πάρτι.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: