"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τελεσίγραφο Ε.Ε. για την απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Intralot

Ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Η προμήθεια των 20.000 τηλεοράσεων και των 5.000 αποκωδικοποιητών, η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και τα νέα παιχνίδια που προτίθεται να συνεκμεταλλευθεί με την Intralot, «καίνε» τον ΟΠΑΠ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν στην Ελλάδα με θέμα «Απευθείας ανάθεση από τον ΟΠΑΠ Α.Ε. συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών στην εταιρεία Intralot», αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις που υπέγραψε ο οργανισμός με την Intralot το καλοκαίρι του 2010, ξεπερνούν το αντικείμενο της σύμβασης του 2007, ενώ επιπλέον προβλέπεται ένα επιπλέον έτος στη διάρκεια της σύμβασης. Η υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή από την πλευρά της Επιτροπής και γι’ αυτό ζητεί την απάντηση των ελληνικών αρχών «εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της παρούσης».

Η σύμβαση του 2007
Σύμφωνα με την επιστολή και η σύμβαση του 2007 μεταξύ των Intralot και OΠΑΠ είχε αποτελέσει αντικείμενο διαδικασίας παράβασης εκ μέρους της Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή (24/2/2009) προς τη χώρα, η οποία όμως αρχειοθετήθηκε στις 8/10/2009. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε «λόγω του ότι είχε θεωρηθεί ότι η εν λόγω σύμβαση αφορούσε υπηρεσίες και λογισμικό για τη συμπλήρωση και κυρίως την εξασφάλιση της συνέχειας της ομαλής λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος “Πάμε Στοίχημα” και ότι η εν λόγω σύμβαση τύγχανε εφαρμογής του άρθρου 14 της οδηγίας 2004/18, καθ’ όσον απαιτούντο ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, κατά την έννοια του προαναφερόμενου άρθρου, προκειμένου να εξασφαλισθούν η αξιοπιστία, η διαφάνεια της διαδικασίας και η αποτροπή κινδύνου διάπραξης απάτης κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών σε οποιονδήποτε χρόνο».

Η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει τον ΟΠΑΠ ως οργανισμό δημοσίου δικαίου -δηλαδή ως αναθέτουσα αρχή κατά την έννοια του αρ. 1, παρ. 9, β΄ εδάφιο της οδηγίας 2004/18- χαρακτηρισμό τον οποίο διατηρεί και σήμερα. Υπογραμμίζει δε ότι η απάντηση που έλαβε (5/5/2009) από την ελληνική πλευρά για τη σύμβαση του 2007 -βάσει της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση- ήταν «κατόπιν της υποσχέσεως της ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι η σχετική σύμβαση περιελάμβανε δυνατότητα παράτασης ενός μόλις έτους (όχι δύο) σύμφωνα με το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό του 2007, και ότι επροτίθετο να εφαρμόζει στο εξής “τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου περί διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης”, κατά τη διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας».

«Υπό το πρίσμα αυτό», συνεχίζει η επιστολή, «και δεδομένου ότι το αντικείμενο της ανανεώσεως της σύμβασης, το οποίο είναι πολύ ευρύτερο αυτό της συμβάσεως του 2007, δεν φαίνεται να υφίσταται πλέον θέμα εφαρμογής του αρ. 14 της οδηγίας 2004/18 (το άρθρο αυτό δεν δύναται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την με απευθείας ανάθεση πραγματοποίηση προμηθειών κοινών υλικών όπως οι τηλεοράσεις και οι αποκωδικοποιητές, την υλοποίηση νέων παιχνιδιών και άλλες πλατφόρμες, τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού κ.λπ.), οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επιθυμούσαν να πληροφορηθούν εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της νέας συμβάσεως στην Intralot και οι λόγοι βάσει του άρθρου 31 της οδηγίας 2004/18 που οδήγησαν στην προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία αναθέσεως με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της προκήρυξης διαγωνισμού».

Η νέα προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ημερομηνία 14/1/2011 και υπογράφεται από τον κ. Jonathan Faull, γενικό διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς. Η ελληνική πλευρά ακόμη δεν έχει απαντήσει, καθώς η επιστολή τελικά παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές μια ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί. Η απάντησή της, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας που έρχεται.

Η προειδοποιητική επιστολή εκτιμάται ότι «ταρακούνησε» κυβέρνηση και ΟΠΑΠ, καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται εκτεθειμένες σε σχέση με όσα είχαν υποσχεθεί τον Μάιο του 2009.

Ετσι ο ΟΠΑΠ πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη διαδικασία επιλογής ενός νέου αναδόχου που θ’ αναλάβει το έργο της τεχνολογικής υποστήριξής του, από το καλοκαίρι του 2011 και μετά.

Και απ’ όσο τουλάχιστον φαίνεται από τις σχετικές ανακοινώσεις, επιδίωξη της διοίκησης του οργανισμού είναι, η τελευταία σύμβαση με την Intralot, να διαρκέσει ένα, αντί δύο χρόνια, που προβλέπεται. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ωστόσο ότι πλέον είναι πολύ αργά ν’ αναζητηθεί νέος ανάδοχος, έτσι ώστε να μην ισχύσει η σύμβαση του ΟΠΑΠ με την Intralot για το 2011-12. Ακόμη και σήμερα να υπήρχε για τον ΟΠΑΠ ο νέος ανάδοχος, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 31/7/2011 που λήγει το πρώτο έτος της σύμβασης, δεν αρκεί για ν’ αναλάβει τεχνολογικά τον οργανισμό - πλην βεβαίως της περιπτώσεως που ο νέος ανάδοχος είναι η Intralot.

«Παγώνουν» τα νέα παιχνίδια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα σύμβαση των ΟΠΑΠ-Intralot, βάζει πάγο και στη συνεκμετάλλευση των νέων παιχνιδιών που έχει ήδη εξαγγελθεί. Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά υπήρξε μεγάλη πίεση για να ξεκινήσουν άμεσα τα παιχνίδια και προς την κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί σύσσωμος ο ΟΠΑΠ, τώρα φαίνεται να υποχωρεί χρονικά προς τα πίσω. Oι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των παιχνιδιών δεν έχουν υπογραφεί, ενώ φέρεται να έχουν «κολλήσει» στο γραφείο του υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το μόνο που προχώρησε ικανοποιητικά είναι το έργο της ΟΠΑΠ TV το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: