"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πιάνει Τουρκία το Αλ Τζαζίρα

Το δικό του άνοιγμα στην τουρκική μιντιακή αγορά επιχειρεί το διεθνές αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», που έκανε ήδη την πρώτη του κίνηση, «χτυπώντας» σε δημοπρασία το τουρκικό κανάλι «Cine 5» αψηφώντας την οικονομική κρίση.

Η προσφορά από το Κατάρ, που έφθασε τα 21 εκατ. δολάρια, ήταν η μοναδική που κατατέθηκε, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής δημοπρασίας (η πέμπτη κατά σειρά) που έγινε για λογαριασμό του τουρκικού Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού TMSF, σχετικά με το «Cine 5», στην Ισταμπούλ.

Η τιμή ωστόσο δεν φθάνει την εκτιμώμενη αξία, τα 40 εκατ. δολάρια δηλαδή, γι' αυτό και η προσφορά, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», αναμένεται να υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη της. Αν δηλαδή θα γίνει δεκτή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τίμημα πολύ χαμηλότερο από την εκτίμηση που έχει γίνει (το πρώτο «χτύπημα» του αραβικού δικτύου έγινε στα 20 εκατ. δολάρια και το επόμενο στα 21) ή αν θα απορριφθεί, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για μία, έκτη, δημοπρασία στο μέλλον.

Το «Cine 5» δεν είναι το μοναδικό τουρκικό μέσο του επιχειρηματία Ερόλ Αξόι που βγαίνει στο σφυρί. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», μετά την πτώχευση της τράπεζάς του («Iktisat») στην οποία ανήκε και ο μιντιακός όμιλος, το τουρκικό κράτος δήμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία και σχεδιάζει εντός του μήνα (στις 8 και 15 Φεβρουαρίου) να δημοπρατήσει και τα υπόλοιπα μέσα που κατείχε. Πρόκειται για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα «Viva TV», «Radyo Viva» και «Show Radyo», τα οποία έχουν εκτιμηθεί στο ποσόν των έξι εκατ. δολαρίων τα δύο πρώτα και 11 εκατ. δολάρια το τρίτο.

Πάντως το πρώην αφεντικό του καναλιού, Ερόλ Αξόι, μετά τις δημοσιεύσεις για τη δημοπρασία, δήλωσε πως αν το «Cine 5» πουληθεί θα καταθέσει αγωγή αφού, όπως υποστηρίζει, οι νομικές διαδικασίες (έχει προσφύγει κατά της απόφασης κατάσχεσης) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: