"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Σε «Τέχνη» ανάγεται η βιομηχανική κατασκοπεία

«Βρώμικα», αλλά και ευφάνταστα μέσα χρησιμοποιούν ειδικοί στην βιομηχανική κατασκοπεία για να αποσπάσουν πληροφορίες από γαλλικές εταιρίες, όπως αποκαλύπτει έκθεση της γαλλικής υπηρεσία πληροφοριών.

Σε μία περίπτωση οι Κινέζοι φαίνονται να χρησιμοποίησαν την παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο της «γυναίκας-δόλωμα». Γάλλος ερευνητής μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας βρέθηκε να δειπνεί με μία γοητευτική Κινέζα η οποία στο τέλος της βραδιάς κοιμήθηκε μαζί του. Το δείπνο του βγήκε … ξινό όμως. «Όταν του έδειξαν τη βιντεοσκόπηση των ερωτικών περιπετειών, αναγκάστηκε να γίνει πολύ συνεργάσιμος», εξηγεί αξιωματούχος ζητημάτων οικονομικής αντικατασκοπείας.

Σε μία άλλη περίπτωση, μια γαλλική εταιρία αντιλήφθηκε πολύ αργά ότι το δείγμα ενός πατενταρισμένου της υγρού είχε εξαφανιστεί μετά την επίσκεψη μιας κινεζικής αντιπροσωπίας. Όπως αποδείχτηκε, ένας από τους επισκέπτες είχε βουτήξει την … γραβάτα του στο υγρό, ώστε να το αναλύσει και να το αντιγράψει.

Με μεγάλη επιτυχία όμως εφαρμόζεται και η «τεχνική της μύραινας», σύμφωνα με την οποία μία κινεζική εταιρία προτείνει την μελέτη ενός έργου σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες. Μετά από κάθε ανταπόκριση ζητούνται ολοένα και περισσότερα τεχνικά στοιχεία, ενώ πολλές φορές Κινέζοι επιστήμονες μεταβαίνουν στην ξένη χώρα ώστε να τος επιδειχθεί με λεπτομερείς η μελέτη. Μόλις έχουν συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, κατασκευάζουν το έργο μόνοι τους, πράγμα που συνέβη και με το τελευταίο τρένο μεγάλων ταχυτήτων που έφτιαξε η Κίνα.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: