"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Έφυγε ο Μουμπάρακ, ήρθε η χούντα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΟΥ

Εξ αρχής «κάτι μύριζε» στην ξαφνική παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ λιγότερο από 24 ώρες μετά το διάγγελμά του στο οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά να παραιτηθεί.

Εξ αρχής η παραίτησή του άφηνε ασαφή τη διάδοχη κατάσταση αν και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Αίγυπτο και σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

Τελικά απ’ότι φάνηκε στην πράξη χθες, η διάδοχη κατάσταση είναι οι στρατιωτικοί που έριξαν τις μάσκες και από «εγγυητές των μεταρρυθμίσεων και της μετάβασης στη δημοκρατία» επιχειρούν να επιβάλλουν χούντα με πρόσχημα την «τήρηση της τάξης και την επιστροφή στην ομαλότητα».

Δεν αποκλείεται δε πίσω από την ιστορία της ξαφνικής παραίτησης Μουμπάρακ και της εξαφάνισής του να κρύβεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο διενήργησαν οι στρατηγοί που επί χρόνια τον στήριξαν και απήλαυσαν των καρπών της εξουσίας μαζί του αλλά τώρα φοβήθηκαν μήπως «πληρώσουν» και οι ίδιοι για τις ανομίες και τον πλουτισμό τους σε βάρος του Αιγυπτιακού λαού.

Έτσι, χθες οι στρατιώτες επιχείρησαν να εκκενώσουν την πλατεία Ελευθερίας του Καίρου από τα ζαλισμένα από τη μέθη της νίκης αλλά και μπερδεμένα από την επόμενη μέρα πλήθη χρησιμοποιώντας ήπια δύναμη.

Οι αντιπαραθέσεις εξελίχθηκαν σε αψιμαχίες και έγινε πια φανερό πως το στράτευμα έπαψε να είναι ο ουδέτερος παρατηρητής των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων.

Αντίθετα, επανεμφανίστηκε η μισητή αστυνομία του «Φαραώ» με όλη την άγρια διάθεση καταστολής που την χαρακτήριζε στα τόσα χρόνια της παντοδυναμίας του.

Αυτό που απομένει πλέον είναι να φανεί πώς θα αντιδράσει ο λαός στη χούντα που προς το παρόν με προσωπείο την προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ επιχειρεί να κερδίσει τον ξένο παράγοντα υποσχόμενη πως θα τηρήσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του «Φαραώ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: