ΚΙΝΑ: απέκλεισε από τα 385 εκατ. χρηστών του Διαδικτύου την επαφή με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο !!!
Σημάδι της εποχής της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου, όπου οι γεωγραφικές αποστάσεις εκμηδενίζονται και η ενημέρωση διαδίδεται σε πραγματική ταχύτητα, οι κινεζικές αρχές -ανήσυχες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αιγυπτιακή εξέγερση στην χώρα- από τις 31 Ιανουαρίου απέκλεισαν τη λέξη «Αίγυπτος» από μηχανές αναζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα SIBA (υπηρεσία micro-blog παρόμοια με twiter), QQ και Netease, ελπίζοντας να αποτρέψουν έτσι «επικίνδυνες» ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στα εκατομμύρια των κυβερνοχρηστών της χώρας αλλά και μνήμες από το κύμα διαμαρτυρίας στην Τιεν Αν Μεν το 1989.
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ μιλάει για τον κίνδυνο ο «πυρετός του Νείλου» να μετατραπεί σε «κίτρινο πυρετό», αναφέροντας μάλιστα και την ύπαρξη ενός δημοφιλέστατου στο Διαδίκτυο βίντεο κινούμενων σχεδίων όπου «οργισμένες μάζες ξεσηκώνονται και σκοτώνουν γραφειοκράτες του Κ.Κ.».
Και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνουν ότι στην Κίνα υπάρχουν ομοιότητες με τις συνθήκες που οδήγησαν στον ξεσηκωμό στην Αίγυπτο: δυσαρέσκεια απέναντι στη διογκούμενη διαφθορά, έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών, αποσταθεροποιητικές συνέπειες της ανόδου της τιμής των τροφίμων, πληθωρισμός που εξανεμίζει τα εισοδήματα, χάσμα ανάμεσα στις ελίτ της εξουσίας και τον λαό, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες: η Κίνα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα δισεκατομμυριούχων στην κόσμο μετά τις ΗΠΑ: από 69 έφτασαν τους 189 το 2010.
Αλλά οι πιο έντονες ομοιότητες απαντώνται στα προβλήματα των νέων και στην έλλειψη προοπτικών, καθώς η ανεργία καλπάζει και πλήττει ιδίως τους πτυχιούχους.Κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα κινεζικά πανεπιστήμια κάπου 6 εκατ. νέοι που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή αναγκάζονται να φυτοζωούν σαν φτηνοί εργάτες.
Η περίφημη «φυλή των μυρμηγκιών», όπως τους αποκαλούν, μπορεί να γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης, γι' αυτό και οι αρχές -έπειτα μάλιστα από το περσινό κύμα δυναμικών απεργιών σε πολυεθνικές- αποφάσισαν να εκκενώσουν πολλές από τις ζώνες όπου μένουν.
Αυτοί οι νέοι πτυχιούχοι αποτελούν και τον κορμό των 384 εκατ. χρηστών του Ιντερνετ που τους φέρνει σε επαφή με τον έξω κόσμο, αυξάνοντας τις προσδοκίες τους αλλά και επιτρέποντάς τους να δικτυώνονται κοινωνικά και δυνητικά να μεθοδεύουν κινητοποιήσεις. Αλλά ακόμη κι έτσι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο με την Αίγυπτο: ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί να υπάρξει κάποιο ξέσπασμα όπως έγινε το 1989 στην Τιεν Αν Μεν, φαντάζει απίθανη μια εξέγερση κατά του καθεστώτος. Παρά τα προβλήματα, τα ελλείμματα και τις ανισότητες, η Κίνα τα τελευταία 25 χρόνια έχει βγάλει περισσότερους από 600 εκατ. πολίτες της από την απόλυτη φτώχεια, έχει μετατραπεί στη δεύτερη παγκόσμια οικονομία, βελτιώνει τις υποδομές.
Και επιπλέον, όπως λέει ο καθηγητής Πέι Μινξίν, διευθυντής του Κέντρου Keck Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών: «Οι εργάτες, ιδίως οι νέοι και πτυχιούχοι, είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από αμοιβές και εργασιακές συνθήκες. Αλλά είναι η γενιά που γεννήθηκε μετά το 1980. Δεν έχουν ιδέα για την Πολιτιστική Επανάσταση ή το Μεγάλο Λιμό. Ο,τι μπορεί να ήταν αποδεκτό στις προηγούμενες γενιές δεν είναι για αυτούς. Αυτή η γενιά δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες: η πλειονότητα της κινεζικής νεολαίας είναι άκρως υλιστική».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου