"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πάνω από 11 εκατ. οι λαθρομετανάστες στις ΗΠΑ

Στους 11.200.000 ανθρώπους υπολογίζουν οι αμερικανικές αρχές τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ, αριθμός ο οποίος είναι περίπου ο ίδιος και για τα περασμένα δύο χρόνια και αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2007, οπότε ο αριθμός τους είχε φθάσει στο ζενίθ –περίπου 12.000.000.

Ο σημερινός αριθμός λαθρομεταναστών αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής εργατικής δύναμης των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας σε ποσοστό 9.6%.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον, η μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματική φύλαξη των αχανών χερσαίων συνόρων με το Μεξικό αλλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις «σκούπα» που διεξάγονται διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές απελαύνουν ετησίως σύμφωνα με το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών περίπου 400.000 λαθρομετανάστες ενώ στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθεί αδιευκρίνηστος αριθμός λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται και απελαύνονται από τις γειτονικές με το Μεξικό αμερικανικές Πολιτείες.

Ακόμη κι έτσι όμως, ο αριθμός 400.000 είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ από τότε που θεσμοθετήθηκε η απέλαση λαθρομεταναστών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: