"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΤΑΛΙΑ: Υποχρεωτικές εξετάσεις ιταλικών για τους μετανάστες

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Ο Μάριο φθάνει στην αίθουσα σχολείου της Φλωρεντίας λίγο πριν αρχίσει το διαγώνισμα στην Ιταλική Γλώσσα. Πέντε χρόνια μετά την άφιξή του από τη μακρινή Ονδούρα, ο νεαρός δηλώνει «ευτυχισμένος» διότι του παρουσιάζεται επιτέλους η ευκαιρία να αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια παραμονής στην Ιταλία. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις για μετανάστες, όπως αυτές που διεξάγονται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία. Στην Ιταλία, ωστόσο, η καθιέρωση των εξετάσεων έγινε δεκτή με ικανοποίηση και αντιμετωπίζεται από μετανάστες και πολίτες ως ένα πρώτο βήμα στην αφομοίωση των πρώτων από τον κοινωνικό ιστό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, ο αριθμός μεταναστών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις γλώσσας από την 9η Δεκεμβρίου είναι 6.764. Στον μακρύ κατάλογο των αιτουμένων άδειας παραμονής οι περισσότεροι είναι Αλβανοί και ακολουθούν οι Μαροκινοί, οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί, οι Φιλιππινέζοι και οι Περουβιανοί. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις είναι η κατάθεση αποδεικτικών ότι ο αιτούμενος βρίσκεται στη χώρα για πάνω από πέντε χρόνια.

Η Σβετλάνα έφτασε στην Ιταλία από τη Μολδαβία πριν από επτά χρόνια και εργάζεται ως οικιακή βοηθός. «Θέλω την άδεια παραμονής, αλλά πάνω απ' όλα θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να πάρω καλό βαθμό», δηλώνει. Τη στιγμή εκείνη και ενώ ο χρόνος για την έναρξη του διαγωνίσματος μετράει ήδη αντίστροφα, η γυμνασιάρχης Εντα Μπρούνι σπεύδει να τους καθησυχάσει. «Μην ανησυχείτε», τους λέει. «Δεν είναι δύσκολα». Ο Κινέζος, όμως, με το καπελάκι του μπέιζμπολ, παραμένει αγχωμένος. «Φοβάμαι ότι θα με κόψουν», ψιθυρίζει. «Είναι εύκολο να μιλήσεις τη γλώσσα, αλλά ο γραπτός λόγος είναι σαφώς πιο δύσκολος», παραδέχεται. Η Σβετλάνα, πάντως, διατηρεί την ψυχραιμία της. «Εμαθα ιταλικά μόνη μου, διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες», υποστηρίζει. Ο Μάριο ισχυρίζεται ότι έμαθε τη γλώσσα «στη δουλειά, στο μπαρ και στον δρόμο». Ο ίδιος αποδέχεται τις εξετάσεις. «Νομίζω ότι είναι λογικό να σου ζητάνε να αποδείξεις ότι μιλάς τη γλώσσα εφόσον επιθυμείς να μείνεις στη χώρα για καιρό», συνεχίζει ο Μάριο.

«Αν αποτύχουν, μπορούν να ξαναδώσουν μία ακόμα φορά», εξηγεί η δασκάλα Ιταλικών Πατρίτσια Μαρτζιάκι. «Σε περίπτωση δεύτερης αποτυχίας όμως, πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα», προσθέτει η ίδια. Η κ. Μαρτζιάκι αποκαλύπτει, ακόμα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, λιγότεροι από δέκα εξεταζόμενοι από τους εκατό που πήραν μέρος στις εξετάσεις του περασμένου μήνα κόπηκαν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: