"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ούτε ο Πόθος ούτε ολοι οι σωματοφύλακες μαζί δεν φτάνουν για να σώσουν το Κεντρο Υγειας Πάρου

9-skitso-3-thumb-large
Γράφει ο ΜΑΓΟΣ ΓΙΣΣΠΟΡ

Στο πανελλαδικό καθεστώς της οικονομικής ομηρίας και της λογιστικής πολιτικής δεν θα περίμενε κανείς η υγεία να παραμένει αλώβητη. Τα δύο πρωτεύοντα δημόσια αγαθά, της παιδείας και της υγείας, είναι αυτά που θίγονται περισσότερο σε υπό το ΔΝΤ κυβερνήσεις, για λόγους καθαρά εισπρακτικούς αλλά και συμβολισμού. 

Πρώτα πλήττεται η ψυχική υγεία (καθώς πληθαίνουν οι μελέτες που καταδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών και ανάδειξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα όρου, της «εθνικής κατάθλιψης», που αγγίζει το 70% του πληθυσμού), όσο και η σωματική υγεία. Η κάμψη της τελευταίας θα φανεί στο άμεσο μέλλον, οι πολιτικές όμως της κυβέρνησης και των κατά τόπους διορισμένων αφισοκολλητών της είναι από τώρα διακριτές. Διαβάστε σχετικά το σημερινό δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (pdf) για να γίνει αντιληπτό ότι με αφορμή τo Μνημόνιο εφαρμόζεται μία αμιγώς δεξιά πολιτική στο χώρο της υγείας, που αποδυναμώνει το ΕΣΥ και καταργεί τη δημόσια υγεία.
 
Από το προσβλητικό για κάθε λειτουργό στο χώρο της υγείας πεντάευρο στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία (ας αρνηθούν και στην Πάρο να το εισπράττουν, η ανυπακοή σε νόμους ανήθικους δεν είναι κατακριτέα) μέχρι την περικοπή των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ (που αποτελεί τον πυρήνα της δημόσιας υγείας και το τελευταίο κομμάτι του ΕΣΥ που πρέπει να πληγεί) και την παραίτηση γιατρών από το ΕΣΥ, φαίνεται ότι οι διοικούντες, με μπροστάρη τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, λειτουργούν καθαρά με λογιστικά κριτήρια εξοικονόμησης με κάθε τρόπο. Δεν πάει πολύς καιρός που κάποιοι εγκέφαλοι στο ΙΚΑ (η προϊσταμένη μάλιστα λεγόταν κατά σύμπτωση Μαρία Χάρου) παρέπεμψαν διαβητικό ασθενή σε ακρωτηριασμό(!) κρίνοντας τον ως περισσότερο συμφέροντα από τη χορήγηση ειδικών υποδημάτων. Αλλού συγχωνεύονται Νοσοκομεία (όπως τα δύο Παίδων και άλλα μικρότερα στην Αθήνα) και Κέντρα Υγείας (όπως των Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Καλυβίων Αττικής), εδώ ας μην εκπλαγούμε αν καταργηθούν τελείως τα περιφερικά ιατρεία στην Πάρο -και στην Αντίπαρο ακόμα- και συγχωνευτούν όλες οι υπηρεσίες σε ένα Κέντρο Υγείας, ίδιο και απαράλλαχτο με το σημερινό, αφού λεφτά για αναβάθμιση δεν υπάρχουν.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: