"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρωτικά στο πλευρό της Κύπρου στάθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκερ κατά την επίσκεψή της στην μεγαλόνησο.

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποφευχθεί ο διαμελισμός της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμφέρει την χώρα της.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ περιείχαν και αιχμές για τη Άγκυρα, για την οποία είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στα βήματα που πραγματοποιεί η Λευκωσία για έναν συμβιβασμό.

«Η λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε, «πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών», και δεσμεύθηκε να μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Δήλωσε ακόμη ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό, ενώ διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. «Το όραμά μου», κατέληξε, «είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: