"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το δωρεάν εισιτήριο (διαρκούς) προσαρμογής των ΑμεΑ στο μέλλον

ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ BY LOVERDOS

Δεκάδες άνθρωποι με αναπηρία από όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας καταγγέλουν εγγράφως ή προφορικά προς την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ ότι οι λεωφορειούχοι των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών αρνούνται να δεχτούν τα δελτία δωρεάν μετακίνησης ΑμεΑ. Η ευθύνη της ομοσπονδίας αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών που επιδεικνύει ανάλγητη στάση έναντι πολιτών που βιώνουν στην πλειοψηφία τους συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι μεν σκαστή, πλην όμως πολύ μικρότερη από την βαθιά ευθύνη – ηθική αυτουργία των κυβερνώντων.

Ενα μικρό ιστορικό : Στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου οι Πανελλαδικές Ομοσπονδίες Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών διαμήνυσαν προς το Υπουργείο Υγείας και ... Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι εάν δεν καταρτισθεί άμεσα η σύμβαση του 2011 και δεν καταβληθεί η β΄ δόση μετακίνησης ΑμεΑ του έτους 2010 θα σταματήσουν να μεταφέρουν δωρεάν τους κατόχους δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ. Το χρονικό περιθώριο που έδιναν τότε ήταν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η ΕΣΑμεΑ αντέδρασε έντονα – τότε – χαρακτηρίζοντας την στάση των λεωφορειούχων ως εκβιαστική . Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο την άμεση διευθέτηση του θέματος. Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα ... επιληφθεί άμεσα. Πλην όμως, πιστό στην μεθοδολογία “ξεπέταξέ τους προς το παρόν και ...βλέπουμε”, δεν έκανε το παραμικρό. 

Με την είσοδο του 2011 η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών επανήλθε ζητώντας με έγγραφό της χρωστούμενα και νέα σύμβαση (θέτοντας νέο χρονοδιάγραμμα ικανοποίησης τα τέλη του Ιανουαρίου 2011), αντ’ αυτών εισέπραξε σιωπή. Προφανώς, λοιπόν, τα δεκάδες κρούσματα άρνησης δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ, εντάσσονται σε στρατηγική προληπτικού εκβιασμού ώστε το σκαστά αφερέγγυο υπουργείο να συμμορφωθεί. Τον εκβιασμό, δυστυχώς, πληρώνουν όπως πάντοτε οι πιό αδύναμοι της πυραμίδας που εις μάτην – όπως αποδεικνύεται – διαμαρτύρονται και ξαναδιαμαρτύρονται ....

“Ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, προκειμένου να επιλυθεί το ανωτέρω ζήτημα” αιτείται στον υπουργό Α. Λομβέρδο η ΕΣΑμεΑ, υποδεικνύοντας και τις στοιχειωδώς απαραίτητες ενέργειες επίλυσης. Συγκεκριμένα: “Να οριστικοποιηθεί η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ. και έκδοσης νέων δελτίων μετακίνησης (άτομα που έχει εμφανιστεί η αναπηρία πρόσφατα). Έως ότου οριστικοποιηθεί η ανωτέρω διαδικασία να δοθεί η απαιτούμενη παράταση για την ισχύ των δελτίων μετακίνησης του έτους 2010, με σκοπό την οικονομική προστασία των ατόμων με αναπηρία. Η διανομή των δελτίων να γίνει από τις Διευθύνσεις και στα Τμήματα Πρόνοιας (πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) που λειτουργούν σήμερα στους Ο.Τ.Α. και από τα ΚΕΠ, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν με την προηγούμενη ΚΥΑ (ΦΕΚ 560/30.04.2010). Σε συνεργασία με τις εταιρείες ¨ΟΣΕ¨ & ¨ΤΡΑΙΝΟΣΕ¨ να ισχύσει η έκπτωση σε ποσοστό 50% για τα εισιτήρια των δικαιούχων δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ στο δίκτυο των σιδηροδρομικών μεταφορών.”

H εμπειρία διδάσκει ότι ακόμα και μιά θετική από πλευράς υπουργείου απάντηση θα κινείται στα ... πάγια “ξεπέτα επί του παρόντος και ... βλέπουμε” χωρίς να συνοδεύεται από δεσμευτικές πράξεις οριστικής διευθέτησης. Με μαθηματική ακρίβεια το πρόβλημα – ακόμα και εάν ... ανασταλεί για μερικές εβδομάδες - θα συνεχιστεί και διευρυνθεί στην μέση του χρόνου πορεία, μέχρι οριστικής εξάντλησης των αιτούμενων και συνειδητοποίησης από μέρους τους ότι “τίποτε δεν γίνεται”. Το εισιτήριο για την συνειδητοποίηση της ως άνω (φασιστικής των καιρών) πραγματικότητας είναι και το μόνο που διατίθεται και θα συνεχίζει επί μακρόν να διατίθεται δωρεάν. Εισιτήριο (προσαρμογής) Διαρκείας στο μέλλον.

Πηγη TRURESPECT

Δεν υπάρχουν σχόλια: