"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αθώος έπειτα από 30 χρόνια φυλακή

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κορνήλιους Ντουπρί Τζούνιορ από το Τέξας είχε τουλάχιστον δύο ευκαιρίες να αποφυλακιστεί µε αναστολή εφόσον παραδεχόταν τα εγκλήµατα για τα οποία είχε καταδικαστεί. Δεν το έκανε κι έτσι πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή πριν κηρυχθεί αθώος αυτή την εβδοµάδα.

Ο Ντουπρί, 51 χρόνων σήµερα, επέµενε ότι είναι αθώος για τα εγκλήµατα βιασµού καιληστείας,για τα οποία κατηγορήθηκε ότι διέπραξε το 1979 και κρίθηκε ένοχος το 1980. Ετσι έµεινε στη φυλακή περισσότερο από κάθε άλλον κατάδικοτου Τέξας που αθωώθηκε από τεστ DNA.  
«Οποια κι αν είναι η αλήθεια σου πρέπει να επιµένεις σ’ αυτήν», δήλωσε την Τρίτη, λίγα λεπτά αφότου ένας δικαστής του Ντάλας ανέτρεψε την καταδίκη του. Σε όλες τις ΗΠΑ, µόνο δύο καταδικασθέντες αθώοι έχουν εκτίσει µεγαλύτερες ποινές απ’ αυτόν: ο Τζέιµς Μπέιν έµεινε φυλακισµένος 35 χρόνια στη Φλόριντα και ο Λόρανς Μακίνεϊ 31 χρόνια στο Τενεσί. Αµφότεροι δεν είχαν διαπράξειτα εγκλήµατα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

Το 1980, ο Ντουπρί καταδικάσθηκε σε 75 χρόνια κάθειρξη για βιασµό και ληστεία µε θύµα µια 26χρονη γυναίκα στο Ντάλας. Αποφυλακίσθηκε υπό επιτήρηση τον Ιούλιο κι έζησε υπό κατ’οίκονκράτηση ώςτον Οκτώβριο. Περίπου µια εβδοµάδα µετά την αποφυλάκισή του,βγήκαν τα αποτελέσµατα τωντεστ DNA πουαπέδειξαν την αθωότητά του γιατην κατηγορία του βιασµού. 

Θα µπορούσε να είχε αποφυλακιστεί από το 2004 µε αναστολή, όµως έπρεπε να παραδεχθεί τα εγκλήµατα για τα οποίατον είχαν καταδικάσει και να παρακολουθήσει ένα πρόγραµµα θεραπείαςσεξουαλικών εγκληµατιών. Αρνήθηκε να το κάνει επιµένοντας ότι είναι αθώος, µε αποτέλεσµα να παραµείνει στη φυλακή. Τα τεστ DNA που απέδειξαν την αθωότητα του Ντουπρί έγιναν χάρη στη νοµική οργάνωση Πρόγραµµα Αθωότητα, στη Νέα Υόρκη, που αναλαµβάνεινα υπερασπιστεί πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι έχουν καταδικαστεί αδίκως. Η καταδίκη του οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε αναγνωριστεί εσφαλµένα από αυτόπτες µάρτυρες.

Δώδεκα άλλοι πρώην κατάδικοι, που είχαν εκτίσει συνολικά πάνω από 100 χρόνια φυλακή στην Κοµητεία του Ντάλας και αθωώθηκαν εκ των υστέρων, περίµεναν τον Ντουπρί κατά την έξοδό του από τη φυλακή για να τον υποδεχθούν στην «αδελφότητά» τους. Η εν λόγω κοµητεία έχει το ρεκόρ στις εκ των υστέρων αθωώσεις καταδίκων µε τεστ DNA – ο Ντουπρί είναι ο 21ος –, επειδή το εγκληµατολογικό εργαστήριό της διατηρεί τα βιολογικά στοιχεία των εγκληµάτων ακόµη και δεκαετίες µετά την καταδίκη, µε αποτέλεσµανα υπάρχουν δείγµατα για να ελεγχθούν. Το Τέξας έχει επίσης υιοθετήσει νόµους για την αποζηµίωση των αδίκως καταδικασθέντων (όσων τουλάχιστον η Πολιτεία δεν έχει εκτελέσει…) και ο Ντουπρί δικαιούται 80.000 δολάρια για κάθε χρόνο που ήταν στη φυλακή. Αναµένεται ότι θα λάβει εφάπαξ ποσό 2,4 εκατ. δολαρίων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: