"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα ΤΡΕΛΑ κονδύλια του Προϋπολογισμού

Βέβαια, είναι ηλίου φαεινότερον ότι από εδώ και πέρα θα χρειαστεί να δοθούν αποφασιστικές μάχες σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Για τον λόγο αυτόν, η χώρα μας θα χρειαστεί να ξοδέψει το 2010 ένα κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για «προμήθεια πολεμοφοδίων». Μπορεί το ποσό να είναι συγκριτικά μικρό, αλλά παρά ταύτα μας θωρακίζει για τη συνέχεια, αφού όχι μόνο θα είμαστε δυνατοί, αλλά θα βοηθάμε και τους ξένους που έχουν ανάγκη. Διότι, όπως προβλέπεται, θα δαπανήσουμε 40 εκατ. ευρώ για «παροχή βοήθειας σε ξένα κράτη».
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται δισ. ευρώ στην πανσπερμία των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί στον νέο προϋπολογισμό, όπου τα συνολικά έξοδα για το 2010 ανέρχονται σε 91,9 δισ. ευρώ.
Είναι όμως μειωμένα κατά 7,5 σε σύγκριση με τις πιστώσεις δαπανών του 2009, που ήταν 99,4 δισ. ευρώ. Προφανώς ο περιορισμός των εξόδων είναι ελάχιστος μπροστά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πάντως, όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, δεν λείπουν τα φαινομενικά «τρελά κόστη» που βαρύνουν τη λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου και εντάσσονται στις δαπάνες όλων των υπουργείων, καθώς και των περιφερειακών διοικήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι που έχει πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2010 για «αμοιβές εκτέλεσης υλοτομικών εργασιών» ανέρχεται στα 18,5 εκατ. ευρώ. Για «αγορά ζώων και τροφής αυτών» θα διατεθούν 1,7 εκατ. ευρώ. Ακριβώς 1 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για «αποδόσεις εισφορών ζάχαρης και ισογλυκόζης». Το περίεργο αυτό έξοδο είναι τέσσερις φορές μικρότερο από τα συνολικά 4 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την οδοντιατρική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, ο συνολικός αριθμός των οποίων ήταν 511.913, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, χωρίς να περιλαμβάνεται το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πάντως, για τις γυναίκες υπαλλήλους που θα γίνουν μάνες το 2010 προβλέπεται να δοθούν 1,67 εκατ. ευρώ ως «επίδομα φυσιολογικού τοκετού». Το κράτος, όμως, φροντίζει και για τις ανάγκες του… Εθνικού Κήπου. Έτσι, θα δοθεί επιχορήγηση 400.000 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δαπανών, ενώ άλλες 800.000 ευρώ θα δοθούν για την «αντιμετώπιση της μισθοδοσίας του μεταταχθέντος προσωπικού του Εθνικού Κήπου».

Κόστος όμως έχει και η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, όπου οι δαπάνες που μας αναλογούν είναι αισίως 102,27 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, με πολύ λίγα ξεμπερδεύει το κράτος για «αμοιβές μελών κλμακίων ελέγχου στις υπαίθριες λαϊκές αγορές», που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ. Το Δημόσιο φροντίζει όμως να καταπολεμά και τις… βρομιές, γι’ αυτό και θα ξοδέψει 12,5 εκατ. ευρώ για να προμηθευτεί όλα τα απαιτούμενα «υλικά καθαριότητας». Ως τάξη μεγέθους, το κονδύλι αυτό είναι 6,1% χαμηλότερο από ό,τι το 2009. Για την ηλεκτροδότηση θα απαιτηθούν 66,6 εκατ. ευρώ, ενώ 3,2 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στο Δημόσιο οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας (περίπου 12,5 χιλιάδες ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα). Θα χρειαστούν ακόμη 6,2 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία αρχιερέων και ιεροκηρύκων, 10,3 εκατ. ευρώ για τον βασικό μισθό στρατεύσιμων οπλιτών (κληρωτών και εφέδρων) και 400.000 ευρώ για «αμοιβές αντιρρησιών συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία».

Μεγάλα όμως είναι και τα έξοδα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, καθότι θα χρειαστούν 244 εκατ. ευρώ για «προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών». Φροντίδα υπάρχει και για την… επίπλωση του κράτους, αφού προβλέπεται να χορηγηθούν 4,6 εκατ. για την προμήθεια επίπλων. Το Δημόσιο μπορεί να ενδιαφέρεται για καινούργιες καρέκλες και γραφεία, αλλά εμφανίζεται «τσίπης» στην «προμήθεια έργων τέχνης, κειμηλίων, αρχαιοτήτων και λοιπού ιστορικού υλικού», αφού προβλέπεται να δαπανήσει 632.000 ευρώ όλα κι όλα. Υπάρχουν βέβαια και οι επιχορηγήσεις στα μουσεία ύψους 4,66 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση, όμως, θα δο- θεί και στις αγιορείτικες μονές (2,5 εκατ. ευρώ). Στο Μέγαρο Μουσικής (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ, 5,4 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με την επιχορήγηση του 2009. Για το Εθνικό Θέατρο η επιχορήγηση θα είναι 9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, 7,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθούν οι δαπάνες «διατροφής, συντήρησης και περίθαλψης πολιτικών φυγάδων». Στο Δημόσιο όμως κοστίζουν ακριβά τα ενοίκια, αφού το σύνολο δαπανών για μισθώματα κτιρίων θα φτάσει στα 186,25 εκατ. ευρώ τη νέα χρονιά. Γιγαντιαίο είναι το κονδύλι για τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, το οποίο θα φτάσει στα 12 δισ. ευρώ, έναντι των 11,8 δισ. το 2009.

Το εκπληκτικό είναι ότι ως «κίνητρο απόδοσης» έχει πιστωθεί το ποσό των 388,99 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 ο αντίστοιχος «κωδικός» του προϋπολογισμού είχε χρεωθεί με 214,56 εκατ. ευρώ. Μάλλον κάποιοι θα βάλουν τα δυνατά τους και θα πληρωθούν καλά γι’ αυτό…

Τα τεράστια χρέη
Κατά τα άλλα, οι βουλευτικές αποζημιώσεις μαζί με τα επιδόματα θα κοστίσουν 45,59 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων θα είναι 59,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, ως «αντιμισθία συνεργατών βουλευτών» προβλέπεται να δοθούν 11,92 εκατ. ευρώ.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το μείζον ζήτημα του προϋπολογισμού είναι τα τεράστια κόστη από τους τόκους του δημόσιου χρέους (12,85 δισ. ευρώ) και τα χρεολύσια (19,51 δισ. ευρώ).
Το 2009 αυτές οι δύο υποχρεώσεις ήταν συνολικά 41,05 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 τα συνολικά βάρη είναι 32,36 δισ. ευρώ, αφού έχουν μειωθεί τα χρεολύσια.

Ακόμη κι έτσι όμως, για να πληρώνουμε τόκους και δόσεις χρεών, θέλουμε περίπου 88,7 εκατ. ευρώ την ημέρα. Για να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα με τόσα βάρη, θα χρειαστεί -πέραν όλων των άλλων- να έχουμε και… καλή φυσική κατάσταση. Φροντίζει και γι’ αυτό ο προϋπολογισμός, που επιχορηγεί με 21,35 εκατ. ευρώ τα «εθνικά γυμναστήρια για δαπάνες λειτουργίας»…


ΠΗΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: