Παλιά αγαπημένη συνήθεια να κρατιούνται αποκόμματα από εφημερίδες, ή και ολόκληρες εφημερίδες, και να διαβάζονται δυο και τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία τους.
Μακρύς πρόλογος για να παραθέσουμε τέσσερις τίτλους αντίστοιχων ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκαν στα «ΝΕΑ» από τις 23 Σεπτεμβρίου ώς τις 6 του περασμένου Νοεμβρίου.
Θ΄ αναρωτηθεί κανείς ποια να είναι η σχέση ανάμεσα στον πνιγμό των λαθρομεταναστών, τη δυσφορία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ακριβέστερα των ιεραρχών της) για τη φορολόγησή της, την εξαγγελία για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων και την καταγγελία του γνωστού ηθοποιού. Η σχέση είναι οφθαλμοφανέστατη ακόμη και για έναν διανοητικά καθυστερημένο. Αν η Εκκλησία δεν δυσφορούσε, αν η πολιτικός δεν υποσχόταν κάτι που είναι αμφίβολο, ή μάλλον βέβαιο, πως δεν θα πραγματοποιηθεί κι αν δεν υπήρχαν καλλιτέχνες (έστω και ένας) που να θησαυρίζουν, ενώ στηλιτεύουν τα δημόσια και ιδιωτικά, κατ΄ αυτούς, κακώς κείμενα, δεν θα είχαν πνιγεί οι οκτώ λαθρομετανάστες. Παγκοσμίως πλέον το κοινωνικοπολιτικό σύστημα αλλά και η ζωή των ανθρώπων ηθικά, θα είχε διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να κάνει αδιανόητο τον πνιγμό που οφείλεται σε εγκληματικά απάνθρωπες συνθήκες.
Κατά έναν παράξενο, αλλά εξηγήσιμο τρόπο, αν η Εκκλησία θεωρούσε τη φορολόγησή της μηδαμινή και πρόσφερε οικειοθελώς την τεράστια περιουσία της, αν η πολιτικός γνώριζε πως θα καταργούνταν αυτόματα πολιτικά, σε περίπτωση που καλούνταν να λογοδοτήσει, ενώ κανείς ασθενέστερος δεν θα είχε ανακουφιστεί αφού η αναδιανομή του πλούτου δεν θα είχε γίνει, κι αν ο οιοσδήποτε καλλιτέχνης, ενώ καταγγέλλει ένα «σύστημα», έκανε τους άλλους να αναρωτιούνται κατά πόσο το ωφελεί το «σύστημα» αυτό, αντί να το ζημιώνει, αφού τον δέχεται και τον τινάζει στα ύψη, κατά έναν παράξενο αλλά εξηγήσιμο τρόπο, ακόμη κι ο πνιγμός όχι στη γειτονική μας Λέσβο, αλλά στη «μακρινή» μας Βραζιλία, θα μας φαινόταν αδιανόητος.
Οι μεγαλύτερες συμφορές που προκύπτουν μέσα στον κόσμο οφείλονται σε δυνάμεις που ενώ εμφανίζονται ως αντίπαλες και εχθρικές μεταξύ τους, όπως η Εκκλησία, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί, τελικά, αν το ψάξεις λίγο καλύτερα, είναι σε αγαστή συνεργασία.
Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος είναι ποιητής, συνεκδότης του περιοδικού «Η Λέξη»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου