"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιερή δυσφορία και αναδιανομή του πλούτου

Εξαιρετικό άρθρο
Του Θανάση Θ. Νιάρχου

Παλιά αγαπημένη συνήθεια να κρατιούνται αποκόμματα από εφημερίδες, ή και ολόκληρες εφημερίδες, και να διαβάζονται δυο και τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία τους.
Μοιάζει τα καταγραμμένα γεγονότα και οι απόψεις να έχουν αποκτήσει, στο μεταξύ, μια διαφορετική βαρύτητα. Δεν εννοούμε να έχουν επαληθευτεί ή διαψευστεί, αλλά κάτι απείρως πολυτιμότερο: μια σχέση που δεν γινόταν αντιληπτή, όσο ξέχωρα κι αν ήταν τα γεγονότα αυτά μεταξύ τους, τώρα να αναδύεται σπαρταριστή και ανάγλυφη. Η «επικαιρότητα» όταν έχει εκπνεύσει, αλλά δεν έχει ακόμη εντελώς ξεχαστεί, μπορεί να αποδειχθεί στη μελέτη της, μέσα από τις εφημερίδες, ο πιο επαγωγικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς βαθιά- όχι απλά να έχει ενημερωθεί- κοινωνικές αδικίες, ψευδεπίγραφες προοδευτικές πρωτοβουλίες, στυγνές ατομικές φιλοδοξίες. Είναι σαν να κάνεις την «επικαιρότητα» απολύτως του χεριού σου, να μη σου ξεφεύγει πλέον από πουθενά και κανείς να μην μπορεί να σου επιβάλει μια ψεύτικη άποψη.

Μακρύς πρόλογος για να παραθέσουμε τέσσερις τίτλους αντίστοιχων ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκαν στα «ΝΕΑ» από τις 23 Σεπτεμβρίου ώς τις 6 του περασμένου Νοεμβρίου.
«Θα αναδιανείμουμε τον πλούτο υπέρ των ασθενεστέρων» (υπογραμμίζει προεκλογικά, σε συνέντευξή της, γνωστή, της συμπολίτευσης πλέον, πολιτικός).
«Τραγωδία με 8 νεκρούς στη Λέσβο. Πνίγηκαν στα 60 μέτρα έξω από το λιμάνι» (δεν χρειάζεται να σημειωθεί πως οι πνιγμένοι υπήρξαν λαθρομετανάστες).
«Όταν βγάζεις πολλά λεφτά βρίζοντας το σύστημα, κάτι δεν πάει καλά» (ευφυέστατη αποστροφή του Ιεροκλή Μιχαηλίδη σε συνέντευξή του).
«Ιερή δυσφορία για τον συντελεστή φορολόγησης των εκκλησιαστικών ακινήτων» (πρόκειται για την αντίδραση της Εκκλησίας να φορολογείται με συντελεστή ΕΤΑΚ 3 τοις χιλίοις, αν και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου φορολογούνται με συντελεστή ΕΤΑΚ 1 τοις χιλίοις).

Θ΄ αναρωτηθεί κανείς ποια να είναι η σχέση ανάμεσα στον πνιγμό των λαθρομεταναστών, τη δυσφορία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ακριβέστερα των ιεραρχών της) για τη φορολόγησή της, την εξαγγελία για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων και την καταγγελία του γνωστού ηθοποιού. Η σχέση είναι οφθαλμοφανέστατη ακόμη και για έναν διανοητικά καθυστερημένο. Αν η Εκκλησία δεν δυσφορούσε, αν η πολιτικός δεν υποσχόταν κάτι που είναι αμφίβολο, ή μάλλον βέβαιο, πως δεν θα πραγματοποιηθεί κι αν δεν υπήρχαν καλλιτέχνες (έστω και ένας) που να θησαυρίζουν, ενώ στηλιτεύουν τα δημόσια και ιδιωτικά, κατ΄ αυτούς, κακώς κείμενα, δεν θα είχαν πνιγεί οι οκτώ λαθρομετανάστες. Παγκοσμίως πλέον το κοινωνικοπολιτικό σύστημα αλλά και η ζωή των ανθρώπων ηθικά, θα είχε διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να κάνει αδιανόητο τον πνιγμό που οφείλεται σε εγκληματικά απάνθρωπες συνθήκες.

Κατά έναν παράξενο, αλλά εξηγήσιμο τρόπο, αν η Εκκλησία θεωρούσε τη φορολόγησή της μηδαμινή και πρόσφερε οικειοθελώς την τεράστια περιουσία της, αν η πολιτικός γνώριζε πως θα καταργούνταν αυτόματα πολιτικά, σε περίπτωση που καλούνταν να λογοδοτήσει, ενώ κανείς ασθενέστερος δεν θα είχε ανακουφιστεί αφού η αναδιανομή του πλούτου δεν θα είχε γίνει, κι αν ο οιοσδήποτε καλλιτέχνης, ενώ καταγγέλλει ένα «σύστημα», έκανε τους άλλους να αναρωτιούνται κατά πόσο το ωφελεί το «σύστημα» αυτό, αντί να το ζημιώνει, αφού τον δέχεται και τον τινάζει στα ύψη, κατά έναν παράξενο αλλά εξηγήσιμο τρόπο, ακόμη κι ο πνιγμός όχι στη γειτονική μας Λέσβο, αλλά στη «μακρινή» μας Βραζιλία, θα μας φαινόταν αδιανόητος.

Οι μεγαλύτερες συμφορές που προκύπτουν μέσα στον κόσμο οφείλονται σε δυνάμεις που ενώ εμφανίζονται ως αντίπαλες και εχθρικές μεταξύ τους, όπως η Εκκλησία, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί, τελικά, αν το ψάξεις λίγο καλύτερα, είναι σε αγαστή συνεργασία.
Ο κόσμος κινδυνεύει, όσο ποτέ άλλοτε, απ΄ όσους κατ΄ επάγγελμα ή οικειοθελώς προσφέρονται να τον σώσουν.

Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος είναι ποιητής, συνεκδότης του περιοδικού «Η Λέξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: