Oταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία απειλούνται λόγω του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος των χωρών τους, ουδείς μπορεί να εφησυχάζει. Ομως, ευτυχώς ή δυστυχώς, η Κίνα εξακολουθεί να αγοράζει τα αμερικανικά ομόλογα και να φορτώνεται με δολάρια (τίμημα, πιθανώς, μιας μυστικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον). Ενώ η Βρετανία έχοντας δικές της τις έγκυρες οικονομικές φυλλάδες, κρύβει τις αδυναμίες της.
Ναι... Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει απειληθεί από τη Moody’s με το ενδεχόμενο μεταβολής της άριστης πιστοληπτικής αξιολόγησης «ΑΑΑ» που χαίρει η χώρα του. Η κορυφαία αυτή βαθμίδα αξιοπιστίας των εθνικών ομολόγων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη για κανέναν παντοτινά –ούτε καν για τις Ηνωμένες Πολιτείες–, έχει προειδοποιήσει η Moody’s!
Εγκλωβισμένοι οι λαοί στα ποικίλα παιχνίδια των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης τύπου Fitch, Standard & Poor’s και λοιπών... συνεχώς απειλούνται με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών τους. Χθες, η Fitch Ratings προχώρησε ξανά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» (από A-) και έθεσε, επίσης, υπό αρνητική προοπτική την οικονομία μας, λόγω της εφιαλτικής επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας. Ενέργεια που επιδεινώνει δραματικά την επιβάρυνση στο χρέος και στο κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, τα αρνητικά δημοσιεύματα κυρίως των βρετανικών φυλλάδων δίνουν και παίρνουν και ούτε λίγο ούτε πολύ ο καμβάς που κάποιοι επιμελώς... κεντούν δείχνει την ελληνική οικονομία όχι απλώς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά χρεοκοπημένη ήδη.
Στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων, στα πανίσχυρα Bunds, κατέφυγαν οι επενδυτές χθες αμέσως μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα τα spreads στα ομόλογα, το καπέλο δηλαδή που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνει για τα ίδια δανεικά η Γερμανία, εκτινάχτηκε ξανά στο 2,30%. Από Ισλανδία του Αιγαίου μάς έχουν κάνει Ντουμπάι και πάει λέγοντας... Τίποτε από αυτά δεν ισχύει, φυσικά. Απλώς, κάποιοι έβγαλαν και βγάζουν χοντρά λεφτά.
Μόλις προχθές στον προθάλαμο της υποβάθμισης έθεσε την ελληνική οικονομία και ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, θεωρώντας ότι απαιτούνται πιο τολμηρά μέτρα από αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η S&P επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείμματος, αναγνωρίζει ότι η νέα έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκτιμά πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει δεν είναι επαρκή για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους κινδύνους στη Δ. Ευρώπη!
Από τις απειλές της υποβάθμισης, φυσικά, δεν έχει ξεφύγει και η Βρετανία. Η Standard & Poor’s έχει προχωρήσει ήδη από την άνοιξη στην υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας σε αρνητική (από σταθερή). Για μια χώρα, όπως η Βρετανία, η απειλή της Standard & Poor’s ότι θα υποβαθμίσει τη βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ που χαίρει η βρετανική οικονομία από το 1978, όταν άρχισαν οι αξιολογήσεις, είναι βαθιά ταπεινωτική. Οι «δεινές» προκλήσεις της βρετανικής οικονομίας από τις πληγές του τραπεζικού συστήματος βαθαίνουν συνεχώς. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή μεγεθύνει τον καταιγισμό των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης Μπράουν για τον ολέθριο χειρισμό των κρατικοποιήσεων τραπεζών στη Βρετανία. Tο Σίτι υποστηρίζει ότι ο κρατικός τομέας δεν μπορεί να συνδυάσει τις δυνατότητες τραπεζών και αγοράς για να στηρίξει την παραγωγή πλούτου.
Πάντως, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την ασθένεια με φαρμακείκελα, δηλαδή με ψεύτικα και κακά αντίγραφα φαρμάκων, στα οποία κάποιος έχει «κλέψει» τη δραστική ουσία. Ο πρώτος εκπρόσωπος της γερμανικής νομισματικής και δημοσιονομικής ορθοδοξίας και ηθικής στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Οτμαρ Ισινγκ, υποστηρίζει αυτό ακριβώς: αν βγάλετε κοινά ευρωομόλογα, δηλαδή ένα ομόλογο που θα καλύπτει όλες τις χώρες–μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα κάνετε τίποτε περισσότερο από το να προσφέρετε ένα placebo στα αδύνατα κράτη. Ποια είναι αυτά, δεν χρειάζεται συζήτηση: Ιρλανδία και Ελλάδα στην κορυφή της λίστας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου