(...) Βασικές διατάξεις του νόμου 3549/2007 που ρυθμίζει θέματα παιδείας δεν εφαρμόζονται ή καταστρατηγούνται. Συγκεκριμένα:
Προβλέπεται η έκδοση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας (ΕΚΛ) αλλιώς το ΑΕΙ δεν μπορεί να εκδώσει διοικητικές πράξεις (π.χ. για τον διορισμό νέων διδασκόντων). Μάλιστα, το υπ. Παιδείας έχει εκδώσει Πρότυπο ΕΚΛ με τα ζητήματα που πρέπει να ρυθμίζονται. Παρότι, λοιπόν, τα ΑΕΙ κατήρτισαν ΕΚΛ, σπανίως εφαρμόζουν όλες τις διατάξεις τους (π.χ. δεν τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας).
Πολύ «ηλεκτρονικό μελάνι» χύθηκε για το θέμα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών». Πρόκειται για τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών στη σχολή, και οι οποίοι εντός συγκεκριμένου χρόνου, βάσει του νόμου, πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ελάχιστα ιδρύματα ξεκίνησαν τη διαδικασία, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου. Ομως, μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης την ολοκλήρωσε (σε επίπεδο ιδρύματος τουλάχιστον).
Ανεφάρμοστη πρόβλεψη υπάρχει και για ορισμό προαπαιτούμενων μαθημάτων, δηλαδή τα μαθήματα στα οποία πρέπει ο φοιτητής/σπουδαστής να έχει εξετασθεί επιτυχώς για να προχωρήσει παρακάτω (π.χ. τα Μαθηματικά Ι είναι προπαπαιτούμενο των Μαθηματικών ΙΙ).
Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι διατάξεις για τον ελάχιστο αριθμό εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου